Vion Food Group

Interview Lotgerink en Klimp

CEO Vion: 'Beter de pijn nemen, dan doormodderen'

29 Juni 2023 - Wouter Baan - 1 reactie

Dat het resultaat onder de streep op een verlies van €108 miljoen neerkomt, verdient volgens de top van Vion een paar stevige nuances. De angel in het probleem is met name de Duitse varkensmarkt, maar er wordt hard gewerkt om het tij te keren. Zwarte cijfers zijn volgens CEO Ronald Lotgerink en CFO Tjarda Klimp niet ineens heel ver weg. "Met de stevige herstructurering in Duitsland en eenmalige last van €63,5 miljoen hebben wij nu de pijn genomen en kunnen we weer vooruit", aldus de topman.  

Ondanks het stevige verlies valt in gesprek met het management van Vion op het hoofdkantoor in Boxtel ook voorzichtig optimisme te bespeuren. De genormaliseerde Ebit laat over 2022 weliswaar een stevig verlies zien van €23,5 miljoen, maar dit is wel iets beter dan het jaar daarvoor. "We zitten er scherp op. Het reorganisatieprogramma dat we vorig jaar zijn gestart, loopt voor op schema", zo benadrukt CFO Klimp die dit plan vanuit haar positie aanstuurt.   

De cijfers ogen wederom teleurstellend. Wat is jullie eigen interpretatie van het resultaat?
Lotgerink steekt van wal: "De huidige marktsituatie voelt als een warm en koud bad tegelijk; het dwingt ons namelijk om adequaat te reageren. De problemen die in 2021 opspeelden, zetten in 2022 versterkt door. Als je kijkt naar de externe omstandigheden, zitten er veel dingen tegen. Neem bijvoorbeeld corona, waar we begin 2022 nog steeds last van hadden. De grootste uitdaging is echter om de situatie in Duitsland te managen. Vanwege Afrikaanse varkenspest (AVP) kunnen vanuit daar niet exporteren naar derde landen. Dit raakt Vion misschien nog wel het meest van alle slachterijen, gezien onze activiteiten daar sterk op export gericht zijn. Daarbij lopen de dieraantallen in Duitsland terug en kampen we met overcapaciteit. We wisten dat de veestapel zou krimpen, al hadden we deze snelheid niet verwacht." Klimp vult aan: Hierop anticiperen we met diverse fabriekssluitingen. Daarmee brengen we de capaciteit weer terug in lijn met de dieraantallen."

Jullie zoeken de oorzaken vooral bij externe factoren. In hoeverre gaan er intern dingen mis?
Klimp: "Intern kunnen zaken uiteraard ook beter, maar daar werken we aan. Onze aanpak op de Duitse markt is bijvoorbeeld veel te versnipperd en daardoor niet efficiënt. Dit gaan we anders organiseren door in Duitsland als één Vion naar buiten te treden."

Is het afstoten van de verlieslatende Duitse tak ook een optie, of is dat te makkelijk gedacht? Ooit vertrokken jullie immers ook uit Engeland toen het tegenzat…
Lotgerink: "Die situatie in Duitsland kun je niet met Engeland vergelijken. Tot enkele jaren geleden draaiden onze Duitse activiteiten prima, maar de exportboycot weegt zwaar. Op dit punt is er overigens wel perspectief, want de toegang tot Zuid-Korea gaat binnenkort weer open. Daar hebben we vanouds goede contacten. Ook de Chinese markt zou mogelijk weer open kunnen gaan. Met ons herstructureringsprogramma hebben we nu de pijn genomen, dat is beter dan doormodderen. Wel zal het geld er voorlopig nog niet uit uitspuiten, zo realistisch moeten we ook zijn. Toch schrijven we de Duitse markt zeker niet af. Van alle grote slachterijen zijn wij als enige regionaal opgesteld en dat biedt kansen. Daarbij lopen wij voorop met onze ketenaanpak, die ook in Nederland succesvol is. Op termijn gaat dit zijn vruchten afwerpen. De afzet in Duitsland gaat grotendeels via discounters, veel meer dan in Nederland. Vanouds shoppen deze partijen bij de goedkoopste slachterij, maar in toenemende mate zijn discounters op zoek naar vaste leveranciers om duurzaamheids- en dierwelzijnsaspecten te kunnen borgen. Dierenwelzijn aansturen lukt niet via een varkenshaas, maar enkel via het dier. Dit kun je alleen in een keten organiseren."

Ik heb in de vleeswereld al de nodige hobbels meegemaakt 

Ronald Lotgerink

Bij een verslechtering van de resultaten is in de voetbalwereld de trainer vaak kop van jut. U bent reeds vijf jaar CEO bij Vion; is het heilige vuur door de tegenwind nog niet gedoofd?
Lotgerink schiet op en zegt met overtuiging: "Natuurlijk niet, wat denk jezelf. Ik zit hier uitstekend en verwacht Vion er weer bovenop te krijgen. We hebben een super team, dat wil ik echt benadrukken. Ik zit al ruim 30 jaar in de vleeswereld en heb al de nodige hobbels meegemaakt. Ook deze hobbel gaan we nemen. Hoe zeggen ze dat ook alweer: "What doesn't kill you makes you stronger". Zo zie ik het ook." Klimp vult aan: "Toen ik hier in 2021 begon, wist ik dat het niet gemakkelijk zou worden. Dit motiveert mij juist extra om het resultaat weer vlot te trekken."

Het eerste half jaar van 2023 is alweer bijna om. Tonen de resultaten al verbetering?
Klimp: "Onze solvabiliteit en kaspositie zijn nog steeds goed, laat ik dat voorop stellen. Het herstructureringsplan heeft als doel om in 2025 een resultaatsverbetering van €150 miljoen te realiseren. Tweederde hiervan bedraagt kostenreductie, de rest moet uit de markt komen. Dit is een uitdagend plan, maar we lopen voor op schema." Op de vraag of zwarte cijfers al binnen handbereid zijn, zegt Lotgerink: "Op dat punt ben ik niet pessimistisch. De afgelopen jaren zat de wind tegen, maar bij normale economische omstandigheden kan het tij ook weer keren. Varkensvlees heeft een lage CO2-footprint, dat is positief. Daarbij worden de lonen veelal gecompenseerd voor inflatie, ook dat biedt perspectief."

Over inflatie gesproken; zijn de huidige hoge karkasprijzen de nieuwe werkelijkheid?
Lotgerink: "Ik heb natuurlijk geen glazen bol, maar verwacht dat de prijzen inderdaad structureel op een hoger niveau komen te liggen. Wel moeten we de situatie op de wereldmarkt niet uit het oog verliezen. Europa is zwaar overprijsd ten opzichte van Brazilië, de Verenigde Staten en China. Vaak zie je dat de wereldmarktprijzen op termijn weer uitbalanceren."

De krimpende dieraantallen in Duitsland hebben we al uitgebreid belicht, maar hoe zien jullie dit eigenlijk op de Nederlandse thuismarkt ontwikkelen?
Lotgerink: "De krimp gaat hier meer geleidelijk dan in Duitsland, maar we monitoren het scherp. Als er aanleiding voor is, zullen we hierop anticiperen. De sector in transitie, waarbij er sprake is van vergrijzing. Qua varkensslacht voorzien wij een krimp van zo'n 10%. Bij runderen zal dit percentage vermoedelijk iets hoger liggen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
knor 29 Juni 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10904874/ceo-vion-beter-de-pijn-nemen-dan-doormodderen]CEO Vion: 'Beter de pijn nemen, dan doormodderen'[/url]
andere slachthuizen kunnen wel dikke winsten maken collega's geen varkens meer leveren aan die opmakers maken alleen de prijs kapot gauw de tent sluiten hoe eerder hoe beter
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Vion wil lichtere varkens door stroeve wereldmarkt

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Analyse Varkens

Grote reorganisatie bij Vion laatste kans op Duits succes

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden