Shutterstock

Nieuws Jaarcijfers 2022

Van Rooi Meat verbetert financiële resultaten

28 Augustus 2023 - Wouter Baan

Van Rooi Meat heeft vorig jaar aanzienlijk meer winst en omzet geboekt, nadat het resultaat in 2021 behoorlijk omlaag ging. Dit blijkt uit de recent gedeponeerde jaarrekening van de beheer BV van de eigenaren Marc en Addy van Rooi bij de Kamer van Koophandel (KvK), waar een twintigtal bedrijven onder vallen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De netto-omzet steeg met een slordige €100 miljoen naar €774 miljoen. Tegelijkertijd blijkt dat de kosten ook behoorlijk zijn toegenomen, waaronder de post waar de inkoop van vleesvarkens op wordt geboekt. De varkensprijzen stegen in 2022 behoorlijk snel, maar gingen dit jaar nog harder omhoog tot ver boven het langjarige gemiddelde. Ondertussen is de neerwaartse lijn weer ingezet.

Winsttoename
Onder de streep stijgt het resultaat naar €27 miljoen, wat neerkomt op een stijging van 35%. Dit is op het eerste oog een flinke winsttoename, maar daarbij moet niet worden vergeten dat de winst in 2021 onderuit ging toen het bedrijf last had van een exportboycot voor de Chinese markt. Daarbij profiteerde Van Rooi in 2022 van gunstige wisselkoersen wat bijna 9 ton extra baten gaf. Het dividend komt neer op €25 miljoen. Over 2021 was dit nog het dubbele.

Verder valt uit de jaarrekening af te lezen dat de vorderingen flink zijn toegenomen, tot meer dan €100 miljoen. Door de gestegen vleesprijzen lopen de betalingsachterstanden sectorbreed op, zo klinkt van diverse kanten en vermoedelijk heeft Van Rooi hier ook last van. De gestegen vleesprijzen zorgt er tevens voor dat de voorraden flink hoger gewaardeerd zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden