Shutterstock

Nieuws Jaarcijfers 2021

Stroeve varkensmarkt drukt cijfers Van Rooi Meat

23 Augustus 2022 - Wouter Baan - 1 reactie

Van Rooi Meat zag de winst over 2021 halveren en ook de omzet pakte aanzienlijk lager uit. Dit blijkt uit de recent gedeponeerde jaarrekening van de beheer BV van Marc en Addy van Rooi bij de KVK. Opvallend is dat Van Rooi Meat als aparte BV wel in de rode cijfers duikt.

De omzet van de overkoepelende holding noteert over 2021 een daling van 10% tot €673 miljoen. Het bedrijfsresultaat zakt van €60 miljoen terug tot €16 miljoen. Door fors hogere rentebaten komt de winst na belastingen uit op €20,1 miljoen. In 2020 was dit nog €41 miljoen. De aandeelhouders keerden in 2021 een dividend uit van €50 miljoen.

Opvallend is dat dochteronderneming Van Rooi Meat in 2021 op zichzelf verlieslatend was, zo blijkt uit de losse jaarrekening van die BV. De netto-omzet daalde met krap €100 miljoen tot €508 miljoen met een verlies na belastingen van €1,6 miljoen. In 2020 bedroeg de winst nog €32 miljoen. De forse daling houdt verband met de verslechterde omstandigheden op de vleesmarkten afgelopen jaar. Ook andere vleesconcerns, zoals Vion en Westfleisch, noteerden vorig jaar rode cijfers.

Exportlicentie China
Daarbij was Van Rooi Meat bijna heel 2021 de exportlicentie kwijt om varkensvlees en bijproducten naar China te kunnen exporteren. Dat kwam omdat een exportcontainer niet op de juiste manier gekoeld was, waardoor de Chinese douane de vergunning introk. Sinds een paar weken heeft het Brabantse vleesconcern weer toegang tot de Chinese afzetmarkt. Het bedrijf sprak toen van een 'enorme opluchting'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.

Meer over

vleesprijzen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
boereke 25 Augustus 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10900236/stroeve-varkensmarkt-drukt-cijfers-van-rooi-meat]Stroeve varkensmarkt drukt cijfers Van Rooi Meat[/url]
2o miljoen is nog steeds niet slecht
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden