Shutterstock

Analyse Voer

Mengvoerprijzen kunnen tot 2024 blijven dalen

4 September 2023 - Wouter Baan

De brokprijzen in Nederland dalen ondertussen al negen maanden op rij. Ondanks behoorlijk stevige afwaarderingen in de afgelopen maanden blijft er ruimte voor verdere prijsdalingen. Ondertussen zit de afzet van vochtrijke diervoeders wat in de lift.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De dalende brokprijzen sinds december vorig jaar begint bijna eentonig te worden, maar daar malen veehouders waarschijnlijk niet om. De dalende voerkosten zijn immers een welkome tegenhanger voor de stevig lagere melkprijzen. Recent zijn ook de varkensprijzen in een neerwaartse spiraal terecht gekomen.

Met €328,50 per ton bewegen de prijzen voor vleesvarkensbrok nog altijd boven het langjarig gemiddelde, maar het verschil wordt wel kleiner. Tegelijkertijd worden ook de prijsdalingen wat kleiner. Ten opzichte van augustus is een daling van €5 zichtbaar. De zeugenbrokvoeders daalden iets minder. Ook de A-brokprijzen daalden met €5 tot €332,50 per ton. Dit blijkt allemaal uit cijfers van Wageningen Economic Research.

Verdere prijsdalingen
De Mengvoerprijsindicator van Boerenbusiness voorziet tot begin 2024 verdere prijsdalingen. Ten opzichte van de huidige prijsniveaus kan varkensbrok met 7% en rundveebrok met nog circa 10% dalen. De eveneens dalende granenprijzen bieden hier ruimte voor. De tarweprijs op de Matif is teruggezakt tot €220 per ton, wat het laagste niveau is sinds eind mei. Ondanks pogingen van Rusland om de graanprijzen te stutten, staat de wereldmarkt onder druk. Dit als gevolg van ruime voorraden.

Daarbij worden er momenteel tussen Turkije en Rusland gesprekken gevoerd om de geklapte graandeal nieuw leven in te blazen. Hoewel Rusland hier niet direct baat bij heeft, wil het land dit gebruiken als wisselgeld voor andere Westerse sancties. Bij een nieuwe graandeal is het waarschijnlijk dat de aanbod druk verder toeneemt. Ook Oekraïens graan kan dan immers weer eenvoudiger worden verscheept. Dit zou de tarweprijzen in theorie verder onder druk kunnen zetten.

Vochtrijke diervoeders in trek
Het aandeel vochtrijke diervoeders is in 2022 met 5,48 miljoen ton op peil gebleven. Dit ondanks de krimp van de varkensstapel. Waarschijnlijk nodigden de hoge mengvoerprijzen veehouders uit om meer bijproducten en brijvoer toe te dienen. De belangrijkste vochtrijke diervoeders zijn al jarenlang aardappelproducten, tarwegistconcentraten, perspulp, tarwezetmeel, bierbostel, maïsglutenvoer en kaaswei. Samen vormen deze producten bijna 95% van de afzet van vochtrijke diervoeders, zo blijkt allemaal uit gegevens van Circular Feed association.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden