voergroep zuid

Nieuws Voer

Voergroep Zuid ziet mengvoerafzet toenemen

20 September 2023 - Wouter Baan

Terwijl het aantal veehouders in Nederland snel terugloopt, lukt het Voergroep Zuid om te blijven groeien. In 2022 nam zowel het aantal leden als het afgezette mengvoervolume toe. Ook de omzet steeg behoorlijk hard. De winstgevendheid staat wel wat onder druk, zo blijkt uit het recent gedeponeerde jaarverslag. 

De mengvoerafzet steeg afgelopen jaar met ruim 5% tot 635.000 ton. De totale voerafzet liep een fractie terug tot 730.000 ton. Dit komt doordat er minder in loonproductie voor derden werd geproduceerd. Het aantal leden groeide met 69 tot 604. Directeur Ronald van de Ven is in zijn nopjes met deze aanwas. De strategie die gestoeld is om marktaandelen te winnen op basis van voerkwaliteit werpt volgens hem zijn vruchten af. Een aantal jaar geleden zag de coöperatie een behoorlijke een behoorlijke teruggang aan voerafzet in de varkenshouderij, maar die daling is intussen weer ingelopen.  

Meer omzet, minder winst
Door fors hogere graanprijzen steeg de omzet vorig jaar met 25% tot €311.000. Dit heeft ook wat van de marge afgesnoept, want onder de streep daalt de winst met circa €1 miljoen tot €704.000. Voergroep Zuid hanteert geen nabetaling, maar heeft vorig jaar wel een loyaliteitsregeling opgetuigd voor trouwe klanten. Over de afgelopen vier jaar wordt €4 miljoen uitgekeerd. De ambitie is om ook de komende jaren jaarlijks zo'n €1 miljoen aan loyale leden uit te keren.

Verder geeft Voergroep Zuid in het jaarverslag aan te willen opschalen in circulaire grondstoffen met een lage carbon footprint. Daarnaast wil het bedrijf jonge boeren ondersteunen bij bedrijfsovernames. Tot slot valt nog op dat Voergroep Zuid in 2022 met de stofkam door het personeelsbestand is gegaan, gezien het aantal fte's van 280 tot 225 slonk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Voer

Middelgrote coöperaties zetten flink meer voer af

Nieuws Vleesveesector

Voergroep Zuid neemt Brabants voerbedrijf over

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox