Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensprijs blijkt toch vatbaar voor Duitse druk

22 September 2023 - Wouter Baan

De varkensmarkt zit medio september is stroef vaarwater. Het varkensaanbod is niet overdreven groot, maar op de vleesafzet ontbreekt het al wekenlang aan impulsen. Aan het begin van de herfst is afzetverbetering bovendien niet op komst. Daarmee blijft de prijsdruk aanhouden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verlaging van de Duitse varkensprijs (VEZG) eerder deze week heeft de toch al zwakke stemming vanzelfsprekend niet verder verbeterd. Tegelijkertijd voelt de Nederlandse markt ook niet heel veel zwakker aan. De levende markt althans. Handelaren raken het aanbod in de regel prima kwijt aan de niet al te dik bezaaide slachtlijnen bij slachterijen. Met 286.303 geslachte varkens in week 37 loopt het slachtcijfer niet verder op. Ook de slachtgewichten bewegen stabiel. Vergeleken met eerdere jaren zijn deze aantallen niet overdreven groot.

Moeizame vleesafzet
De wil om te slachten is echter ook niet overdreven groot. Dit houdt verband met de moeizame afzet van vleesonderdelen. Met het wegvallen van de barbecuevraag en de seizoensovergang naar de herfst heeft de vleesmarkt er voorlopig moeite mee om zich aan de prijsdruk te onttrekken. Slachterijen maken dan ook de nodige stemming en hinten soms op verdere prijsverlagingen. Of die er gaan komen, zal komende week moeten blijken.

Gemengde gevoelens
De Nederlandse varkenshandel heeft gemengde gevoelens bij de marktverwachtingen voor volgende week. Een deel van de handelaren wil niet voorsorteren op een eventuele prijsverlaging en pleit voor een stabiele mutatie van de DCA Beursprijs 2.0. Toch rolt er op basis van de opgaven een verlaging uit de bus. De notering voor de geslachte varkens daalt met €0,02 tot €2,18 per kilo. De prijs van levende varkens daalt ook met €0,01 tot €1,73 per kilo. Soms is de motivatie hierbij dat de Beursprijs te strak zou staan tegenover de slachterijnoteringen. 

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox