Shutterstock

Analyse Varkens

Na 20 mindere weken weer muziek in de biggenmarkt

30 Oktober 2023 - Wouter Baan - 7 reacties

De laatste keer dat de biggenprijs een verhoging noteerde, was halverwege juni. Nu dik vier maanden verder - met in tussentijd forse afwaarderingen - zit de DCA BestPigletPrice weer in de lift.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De BPP stijgt met €0,50 tot €60,50 per big. Daarmee wordt het verschil met de Duitse VEZG-biggenprijs, die stabiel blijft op €70, verder teruggebracht. Hoewel de verhoging een trendbreuk betreft, komt deze niet geheel uit de lucht vallen. De situatie op de varkensmarkt is stabiel te noemen. Daarbij is de (export)vraag naar biggen niet slecht. Zeker niet als je sec naar het aanbod kijkt, dat vrij beperkt is. 

Seizoensopleving
Op basis van het viifjarig gemiddelde vangt in deze periode van het jaar veelal de seizoenopleving aan die vaak tot februari doorzet, met meestal een adempauze rond de jaarwisseling. Wel is het zo dat de biggenprijs bijna €20 hoger staat dan het gemiddelde over de eerdere jaren. Wat dat aangaat hadden vleesvarkenshouders de stijging waarschijnlijk liever nog een paar weken voor zich uit geschoven. Want hoe je het ook went of keert, de biggenopleg is een dure aangelegenheid in een markt met weinig zekerheden. Daarom is op dit moment de opwaartse potentie op de biggenmarkt nog beperkt. 

Wel zijn de vooruitzichten op de varkensmarkt niet per se slecht, al moet blijken of de prijzen in november bij machte zijn om te plussen. De substituten van varkensvlees bewegen omlaag en dat is geen gunstig signaal. Kijkend naar de karkasonderdelenprijzen van DCA is echter zichtbaar dat ook hier de winterperiode is ingegaan, gezien de aantrekkende prijzen voor de haasjes. Dit trekt echter de karkaswaardering niet of nauwelijks omhoog, maar mogelijk volgen de andere onderdelen wanneer Kerstmis dichterbij komt. Het lijkt dit jaar bij uitstek een markt te zijn waarin het kan vriezen of dooien.

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox