De stemming op de varkensmarkt is al een paar weken niet of nauwelijks veranderd. De verwachte Kerstvraag dient zich vooralsnog niet aan en het aanbod slachtrijpe varkens is in lijn met de vraag.
Vanuit het onveranderlijke marktpatroon bekeken, is het niet zo vreemd dat de varkensprijzen al een paar weken op rij zijwaarts koersen. Ook op de vleesmarkt is weinig beweging. De meeste karkasonderdelen muteren stabiel. Mogelijk is de huidige situatie stilte voor de storm, al lijken prijsverhogingen bij voorbaat geen abc'tje.
De verwachting is dat de kerstvraag vanaf half december loskomt, zoals dat vaak gebruikelijk is. In Noordwest-Europa zijn de vleesvoorraden krap. Zodoende zou de markt snel in beweging kunnen komen als de vraag toeneemt. Wel is het zo dat er vanuit Spanje veel varkensvlees wordt aangeboden. Daar staat de varkensprijs onder druk. Ook de Denen zijn actief met verkopen in Europa. De vraag op de wereldmarkt is heel tam, zoals dat al langer het geval is. Het is nog lastig in te schatten hoe de markt gaat reageren op extra vraag.
Overzichtelijk aanbod
Het varkensaanbod in Nederland is vrij overzichtelijk. Met 299.423 slachtingen is er sprake van een stijgende tendens, maar andere jaren waren de slachtaantallen in deze periode vaak veel hoger. Het gemiddelde slachtgewicht is met 99,7 kilo niet hoog en niet laag te noemen. In Duitsland was het aanbod de afgelopen weken wat groter als gevolg van een paar gebroken slachtweken door feestdagen, maar dit levert geen problemen op. Sterker nog, voor de slachterijen is dit waarschijnlijk een verademing in tijden van bijna structurele krapte.
Per saldo is er op dit moment geen reden om de varkensprijs in beweging te brengen. Daarmee blijft de DCA Beursprijs 2.0 staan op €2,08 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens blijft gelijk op €1,65 per kilo.
Klik hier voor een toelichting op de notering.