Shutterstock

Analyse Varkens

Varkensprijs kan kerstbonus wel vergeten

1 December 2023 - Wouter Baan - 3 reacties

Het is inmiddels december en steeds meer wordt duidelijk dat de varkensprijs dit jaar niet meer gaat profiteren van een kerstbonus. De markt oogt te timide om de haast vastgeroeste noteringen in beweging te krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De term vastgeroest klinkt wellicht zwaar aangezet, maar feit is dat de Duitse varkensprijs al acht weken op rij stabiel noteert. In Nederland en omliggende landen is eenzelfde stabiel prijspatroon zichtbaar. Het overzichtelijke varkensaanbod is ruim genoeg om de vraag van slachterijen in te willigen.

Spaanse invloeden
De behoefte aan slachtrijpe varkens is er wel, maar die is niet overdreven groot. Dit komt doordat de vleesafzet nog altijd vlakjes is. Van een explosieve toename voor kerst is nog altijd geen sprake. De verwachting in de markt is dat in de laatste weken voor kerst de vleesvraag wat gaat aantrekken, maar heel veel wordt er niet meer van verwacht. Dit komt ook doordat de negatieve invloed vanuit Spanje op de Europese vleesmarkt groot is. In tegenstelling tot hier zijn daar de vleesvoorraden tamelijk groot en die worden tegen 'dumpprijzen' naar de Europese markt gebracht. Op de wereldmarkt is de vraag al helemaal tam, in lijn met eerdere maanden. 

Gebroken weken
In Duitsland werden vorige week 772.794 varkens geslacht. Op basis van de inmiddels afgeschaalde slachtcapaciteit zijn dat normale aantallen. Met 291.217 varkens deed het Nederlandse slachtcijfer vorige week onverwacht een stapje terug. Vooralsnog is de grens van 300.000 slachtingen nog altijd niet gepasseerd, maar mogelijk gaat dat in de laatste week voor kerst gebeuren. Historisch gezien piekt het slachtcijfer dan vaak, al was dit in 2022 begin december al. Daarna volgen de gebroken weken rondom de feestdagen. Niet uit te sluiten valt dat dit leidt tot enige prijsdruk, omdat er zeker drie volle verwerkingsdagen uitvallen. Daarbij schakelt de vleesverwerkende industrie tot halverwege week 2 in het nieuwe jaar een paar versnellingen terug. Een verlaging van de varkensprijs hangt op dit moment overigens niet concreet in de lucht, maar heel solide oogt de markt ook niet. Op de achtergrond maken slachterijen soms wat stemming. Een eventuele verlaging zou in elk geval wel heel zuur zijn voor de primaire sector, gezien de kerstbonus ook in het water dreigt te vallen. Zover is het nog niet. 

DCA Beursprijs
Voor volgende week blijft DCA Beursprijs blijft staan op €2,08 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens blijft eveneens gelijk op €1,65 per kilo.

Klik hier voor een toelichting op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox