Shutterstock

Nieuws Vlees

Rechter doet uitspraak in Gosschalk-debacle

4 December 2023 - Wouter Baan - 1 reactie

De overname van de failliete slachterij Gosschalk uit Epe door Fuite Group is definitief in kannen en kruiken, nu de WHOA-procedure door de rechter is gehomologeerd. In maart werd het overnamenieuws al bekend, maar door een rechtelijke procedure liet de afwikkeling lang op zich wachten. Gedupeerde veehandelaren die vaak nog tonnen van Gosschalk tegoed hadden, hebben recht op een compensatievergoeding van 20%. 

Met de uitspraak van de rechter kan een langslepend hoofdstuk worden afgerond. Die begon begin dit jaar toen bleek dat Gosschalk in de financiële problemen was gekomen door het faillissement van een Deense vleesafnemer. VanDrie Group zou Gosschalk vervolgens overnemen, maar dit koopcontract werd ontbonden. Niet veel later bleek dat met Fuite Group een nieuwe koper was gevonden.  

20% compensatie
Door het faillissement van Gosschalk bleven diverse veehandelaren gedupeerd achter, omdat zij nog geld van de slachterij tegoed hadden. Vaak ging het om meerdere tonnen, of zelfs meer bij enkele grote leveranciers. Een gedupeerde varkenshandelaar geeft desgevraagd aan dat 20% van het openstaande bedrag wordt vergoed. Hij kijkt met gemengde gevoelens terug op de zaak die volgens hem alleen maar verliezers kent. Op zich is hij opgelucht nog wat geld te beuren, hoewel het overgrote deel van het bedrag dus verloren gaat. Hij geeft aan blij te zijn met de rol die Fuite heeft gespeeld. Zonder deze koper was een tegemoetkoming in het verlies waarschijnlijk niet gelukt.  

'Strategische beslissing'
Ook Fuite is verheugd dat er na maanden van onzekerheid eindelijk duidelijk is gekomen. Ze geven aan dat de overname van Gosschalk een strategische beslissing is. Het doel is naar eigen zeggen om verder te bouwen aan een integrale keten gericht op vlees met toegevoegde waarde. Fuite is al actief in kalfs- en kippenvlees en breidt dit nu uit met rundvlees. In eerste instantie continueert Fuite in Epe het slachten van runderen die door diverse veehandelaren worden aangeleverd. Van de ruim 10.000 runderen die wekelijks in Nederland worden geslacht, heeft Gosschalk een marktaandeel van 27%. Optioneel kunnen ook de kalveren van Fuite Veal in Epe worden geslacht. Dit gebeurt nu in Oldenzaal. Het slachten van varkens zoals Gosschalk dat in het verleden ook deed, wordt door Fuite gestaakt. Ook de naam Gosschalk verdwijnt en zal worden vervangen door FamilyBeef.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Piet 4 December 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10907071/rechter-doet-uitspraak-in-gosschalk-debacle]Rechter doet uitspraak in Gosschalk-debacle [/url]
Mooi voor Fuite, troeven ze Van Drie toch ff af
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox