Shutterstock

Analyse Voer

Mengvoerprijzen dalen al anderhalf jaar

8 Januari 2024 - Wouter Baan

De prijzen van varkens- en rundveevoeders dalen ondertussen al anderhalf jaar onafgebroken. Het einde van de prijsdaling is bovendien nog niet in zicht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In december daalde de prijs van A-brok met €15 tot €321 per ton, zo blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research. In diezelfde maand werd vleesvarkensbrok eveneens €15 goedkoper tot €313,50 per ton. Ook de andere rundvee- en varkensvoeders daalden in prijs. De prijsdaling duurt nu al onafgebroken anderhalf jaar en begon in juli 2022. Ondertussen staan de mengvoerprijzen nagenoeg op hetzelfde niveau van voor de oorlog in Oekraïne.

Met de kennis van nu lijken verdere prijsdalingen in de komende maanden mogelijk te zijn. De Mengvoerprijsindicator van Boerenbusiness voorziet dat de A-brokprijzen nog eens 10% kunnen dalen op basis van het huidige prijsniveau. Varkensbrok kan ook goedkoper worden, zij het dat de procentuele verwachte prijsdaling iets beperkter is. Wel moet de kanttekening worden gemaakt dat de verwachting losstaat van politieke ontwikkelingen en weerseffecten die de grondstoffenmarkten zoals bekend flink kunnen beïnvloeden. 

Grondstoffenmarkt
De lagere brokprijzen zijn een resultaat van de eveneens dalende grondstoffenmarkt in de afgelopen tijd, hoewel het tempo omlaag intussen niet meer zo hard gaat. Voertarwe is teruggezakt tot €220 per ton. Daarmee liggen de prijzen in lijn met de Parijse termijnbeurs Matif. Deze prijzen kwamen sinds februari 2022 niet meer voor. Heel veel lagere prijzen worden door analisten op korte termijn overigens niet verwacht.

Ook de prijs van sojabonen op de CBoT in Chicago beweegt omlaag, na een opleving in november. Begin januari wordt soja op de wereldmarkt verhandeld voor $466 per ton. Toch zou de markt ook zomaar weer kunnen kantelen, want in Brazilië (de derde grootste producent ter wereld) wordt gesproken over de laagste hectare-opbrengsten van soja in veertig jaar. Dit als gevolg van weerfenomeen El Niño dat een veel groter effect heeft dan verwacht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden