Lithuaniakid / Shutterstock.com

Analyse Varkens

Vion neemt het initiatief en verlaagt varkensprijs fors

8 Januari 2024 - Wouter Baan - 10 reacties

Wat al boven de markt hing, komt nu ook tot uiting: Vion verlaagt de weeknotering en behoorlijk fors ook. Dit als gevolg van een naar eigen zeggen zeer moeizame vleesafzet en tevens ruim varkensaanbod. Door de druk op de varkensprijzen blijft de biggenprijs gelijk. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vion verlaagt de varkensprijs met €0,06 tot €1,95 per kilo (exclusief btw). Half december wordt in de markt al over een verlaging van de varkensprijs gesproken en in de tweede week van januari blijkt dat onder druk klaarblijkelijk alles vloeibaar wordt. 

Het vleesconcern neemt het initiatief in het verlagen van de varkensprijs. De stap van Vion zal later deze week vermoedelijk leiden tot een reactie bij andere slachterijen in Nederland en Duitsland. Het ruime aanbod levende varkens en tevens zwakke vleesafzet zijn de oorzaken van de neergang. Een week winterweer met groeivertraging en wellicht een wat betere vleesafzet mag de situatie niet baten. 

Slecht getimed
Als gevolg van de zwakke varkensmarkt blijven de biggenprijzen voorlopig gelijk. Andere jaren pakte de biggenprijs in het nieuwe jaar, na de gebroken weken, soms direct de stijgende lijn weer op. Dat loopt dit jaar dus anders. 

Op zichzelf bekeken loopt de biggenafzet begin 2024 prima door en is het aanbod overzichtelijk. Zeker na de gebroken slachtweken nemen in het binnenland afzetmogelijkheden weer toe, net zoals ook de exportvraag aantrekt. Met het oog op de prijsdaling(en) op de varkensmarkt zou een verhoging van de biggenprijs echter slecht getimed zijn, zo is de gedachte bij handelaren.

DCA BestPigletPrice
Op basis van de opgaven blijft de DCA BestPigletPrice voor de vierde week op rij gelijk op €69,50 per big. De Duitse VEZG-biggennotering noteert eveneens gelijk op €73 per big. 

Klik hier voor een toelichting op de DCA BestPigletPrice.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden