Shutterstock

Nieuws Agribusiness

Hoger beroep voerbedrijven na mislopen compensatie

9 Januari 2024 - Wouter Baan

Veevoederbedrijven FransenGerrits en P. Bos Veevoeders gaan in hoger beroep nadat zij een rechtszaak tegen de staat hebben verloren. Hierin vechten zij de nadelige gevolgen die de stoppersregeling in de varkenshouderij voor hen heeft aan.

Door de krimpende varkensaantallen lopen, als gevolg van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) waarbij in totaal 580.593 varkenseenheden uit de markt zijn gehaald, beide bedrijven voerafzet mis. Het oordeel van de rechter is dat beide bedrijven niet genoeg hebben aangetoond in welke mate zij geraakt worden door de bovengenoemde regeling. Daarmee wordt het geschaard onder beroepsrisico.

Deze motivatie van de rechtbank is volgens Huub Fransen, directeur bij FransenGerrits, niet gerechtvaardigd in deze zaak. Dit omdat toeleveranciers en afnemers net zo goed recht hebben op compensatie als stoppende varkenshouders. In het hoger beroep gaan beide bedrijven daarom een gedetailleerde berekening voorleggen in welke mate zij geraakt worden door de krimp. Eerder meldde FranssenGerrits dat het om 10% van de afzet ging. Dit staat gelijk aan 50.000 ton voer, wat neerkomt op €20 miljoen omzetverlies.

Ondanks de uitspraak van de rechter blijft Fransen strijdbaar, zo geeft hij aan. Temeer ook omdat de zaak ook precedentwerking heeft voor toekomstige stoppersregelingen in de veehouderij, rondom stikstof bijvoorbeeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

PAS-melders kunnen opvliegen van Rutte 3 en 4

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden