Shutterstock

Analyse Varkens

Kantelpunt op biggenmarkt nog niet bereikt

15 April 2024 - Wouter Baan - 2 reacties

Op de biggenmarkt loopt de handel minder gesmeerd dan een paar weken geleden, maar de druk is nog niet van dien aard dat de prijzen hieronder bezwijken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de biggenhandel komen zowel optimisten als de meer pessimisten momenteel goed aan hun trekken. Voor zowel een onveranderde notering, als voor een verlaging zijn er argumenten te vinden. Dat de exportprijzen naar Spanje onder druk staan, wordt bijvoorbeeld als een van de redenen aangedragen om de noteringen te verlagen. Temeer ook omdat de Spaanse biggenprijs onder druk staat en afgelopen week met €1 terugzakte tot €91. 

Maar dit betekent niet dat de Nederlandse markt deze beweging blind moet volgens. Hoewel de exportprijzen naar Spanje in de afgelopen weken zeker met zo'n €10 zijn gedaald, zijn de huidige prijsniveaus van krap €115 (inclusief btw) nog steeds voldoende voor exporteurs om marge te kunnen maken. Wel is het zo dat de biggenprijzen volledig op Spanje leunen. Als de Spaanse vraag in de komende weken verder verslechterd, zal de druk op de prijzen toenemen.

Tot nu toe liggen de exportcijfers naar Spanje in 2024 de meeste weken boven het niveau van vorig jaar. Wel zal de afzet in het vervolg van het tweede kwartaal verder verzwakken, zo is op basis van historische tendensen aan te nemen. Dit is ook logisch, gezien de huidige opleg pas na het toeristenseizoen als vleesvarken volgroeid is.

Veel weerstand 
Op de binnenlandse afzetmarkt is veel weerstand tegen de hoge biggenprijzen, al speelt dat al langer. Wel worden vleesvarkenshouders behoorlijk op hun geduld beproefd, want het ziet er de komende weken nog niet naar uit dat de prijzen aantrekken. Sterker nog, sommige handelaren vrezen dat de Duitse varkensprijs woensdag zelfs een stapje terug doet. In dat geval zal ook vanuit het binnenland en de Duitse afzetmarkt de druk op de biggenprijs verder toenemen. Maar zover is het nog niet. 

Daarom opteren veel handelaren voor een gelijkblijvende DCA BestPigletPrice die zodoende blijft staan op €80 per big. Het gemiddelde prijsniveau van de opgaven ligt, net als vorige week, wel onder het noteringsniveau. 

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden