Shutterstock

Analyse Varkens

Stemming op varkensmarkt begint te draaien

10 Mei 2024 - Wouter Baan

De stemming op de varkensmarkt was de afgelopen weken nog alles behalve optimistisch, maar de situatie is langzaam aan het kantelen. Het betere weer, in combinatie met een kleiner worden varkensaanbod, maakt dat de markt voorzichtig weer aan stijgen kan gaan denken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nederland bewegen de varkensprijzen alweer een paar weken stabiel, nadat diverse slachterijen de noteringen halverwege april hadden verlaagd. In Duitsland zijn de noteringen sinds begin maart al vlak. De primaire sector had de hoop dat de varkensprijzen in het vroege voorjaar al koers naar boven zouden zetten, maar dat bleek niet het geval te zijn. Daarvoor was de vleesafzet kort gezegd te gewoontjes en het varkensaanbod te ruim.

Beperkt aanbod
Ondanks de uitval van een reeks slachtdagen in mei is het varkensaanbod op dit moment zeker niet (meer) overmatig ruim. Sterker nog, diverse handelaren maken melding dat er sprake is van verbeterde afzetmogelijkheden. Dit houdt waarschijnlijk verband met het betere weer wat de vleesafzet ten goede komt. Daar komt bij dat er de komende weken een verdere daling van het aanbod te verwachten valt.

Op de vleesmarkt is sprake van stabiliteit, waarbij de impulsen van de late start van het grillseizoen voorzichtig merkbaar zijn in de vorm van een betere vraag naar procureurs. Deze onderdelen trokken deze week ook in waarde aan, zo blijkt uit de vleesmutaties van DCA. Veel afnemers zijn kort gedekt, wat betekent dat de vraag snel kan aantrekken als de markt eenmaal aanstalten naar boven maakt. Zover is het echter nog niet, maar wat niet is kan natuurlijk wel gaan komen. Zeker als straks de uitval van slachtdagen geen verstorende factor meer is en de temperaturen verder oplopen. 

DCA Beursprijs 
Op basis van de opgaven blijft de DCA Beursprijs staan op €2,12 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs voor levende varkens blijft eveneens gelijk op €1,68 per kilo. Vorig jaar ging de markt vanaf half mei overtuigend omhoog. Hoewel een dergelijke opleving nog niet in zicht is, lijken de stijgingskansen sinds deze week wel wat groter geworden. Het betere sentiment wordt ook onderstreept door de Internetbeurs die vandaag sinds lange tijd weer een plusje liet zien.  

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden