Danish Crown

Nieuws Halfjaarcijfers

Slachterij Danish Crown verwacht veel van het EK

27 Mei 2024 - Wouter Baan

Het Deense coöperatieve vleesconcern Danish Crown zag de omzet en winst in het gebroken boekjaar 2023/24 verder teruglopen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar toen de baten al flink omlaag gingen. Voor de tweede helft van dit jaar is het bedrijf positiever, mede door de sportevenementen die deze zomer op stapel staan.

De omzet in de eerste helft van het gebroken boekjaar (dat loopt van juli tot en met december) daalde tot 33,5 miljard Deense kronen, wat omgerekend €4,8 miljard is. De omzetdaling komt met name door een verdere teruggang in slachtaantallen, waardoor er minder volume werd geproduceerd. Onder de streep daalde de winst met 15% tot €104 miljoen. Hoewel aanzienlijk minder, is een nettowinstmarge van meer dan 2% iets waar slachterijen in Nederland niet aan kunnen tippen.

Danish Crown oogt redelijk tevreden in het eigen commentaar op de cijfers. De afzet richting retail en foodservice nam toe en daarbij werden ook de marktaandelen in die kanalen naar eigen zeggen versterkt. Ook is het productieapparaat efficiënter geworden. Dit houdt verband met een doorgevoerde reorganisatie, waardoor diverse fabrieken werden gesloten.

Goedkopere worst
Opvallend is dat dochterbedrijf DAT-Schaub, dat dierlijke producten verkoopt aan de farmaceutische industrie, niet meer de winstbrenger is die het eerder was. Het bedrijf heeft last van de hogere rente waardoor de groei in het resultaat stagneert. Ook de inflatie laat zich gelden. Het bedrijf levert darmen voor de vaak duurdere worsten, maar door de hoge inflatie kiezen consumenten vaker voor producten die gemaakt zijn van goedkopere kunstmatige darmen. CEO van Danish Crown Jais Valeur spreekt van een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden die het groepsresultaat overschaduwt.

Sportzomer
Voor de tweede helft van dit jaar is de CEO optimistisch. Het is positief voor de vleesmarkten dat de inflatiepiek achter de rug is. Daarbij zegt het vleesconcern uit te kijken naar de zomerperiode met sportevenementen als de Olympische Spelen in Parijs en het Europees voetbalkampioenschap in Duitsland. Dit heeft waarschijnlijk een positieve impuls op de vleesafzet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Danish Crown sluit wederom Deense slachterij

Nieuws Varkens

Danish Crown start per direct met reorganisaties

Nieuws Samenwerking

Vion en Danish Crown sluiten pact in Duitsland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden