Shutterstock

Analyse Varkens

Weken van de waarheid voor de varkensprijzen

31 Mei 2024 - Wouter Baan - 5 reacties

De opleving op de varkensmarkt zet nog niet door, al was dit ook ergens wel te verwachten. In Duitsland viel er deze week opnieuw een slachtdag uit en de vleesmarkt is door het regenachtige weer nog niet genoeg op stoom gekomen om verdere prijsverhogingen te bewerkstelligen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met de maand juni voor de boeg is het moment van de waarheid wel aangebroken. De hoop in de markt is dat de varkensprijzen nog stappen kunnen gaan zetten om de hoge biggenkosten te kunnen compenseren. Komende maand moet dat gaan gebeuren, want dan is het storende effect van de zomervakanties (wat op de binnenlandse markt vraaguitval in het vleesschap met zich meebrengt) nog niet aan de orde.

Goede kaarten
De markt heeft bij voorbaat redelijk goede kaarten in handen. Het varkensaanbod is niet overmatig ruim en zal de komende week waarschijnlijk verder verschralen, zoals dat gebruikelijk is. Zeker als er geen slachtdagen meer uitvallen, zal de krapte vermoedelijk sneller worden blootgelegd. Daarbij staat er in juni een groot sportevenement op de agenda in de vorm van het Europees voetbalkampioenschap in Duitsland. En later deze zomer nog de Olympische Spelen in en rond Parijs. Danish Crown zei deze week hardop hier een afzetimpuls van te verwachten en ook andere vleespartijen geven dat informeel aan.

Weermarkt
Het weer kan de vleesmarkt maken of breken. Als de zon eindelijk doorbreekt en de temperaturen worden zomers, dan kon de vraag naar barbecue-onderdelen weleens groter zijn dan ooit. Tot nu toe is er door het waterige weer immers nog weinig gegrild in Noordwest-Europa. De voorspellingen van het KNMI geven droger weer af, al blijft het voorlopig nog wel aan de frisse kant.

Het is wachten tot er sentiment in de markt sluipt. Maar net als bij het weer is dit grillig en vaak ook iets ongrijpbaars. Op dit moment is het nog niet voldoende voor verdere prijsverhogingen. Zodoende blijft de DCA Beursprijs voor de geslachte varkens staan op €2,15 per kilo en de prijs van levende varkens op €1,69 per kilo.

Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden