Shutterstock

Analyse Voer

Abrupt einde aan daling mengvoerprijzen

7 Juni 2024 - Wouter Baan

Bijna twee jaar lang bewogen de brokprijzen omlaag, nadat deze door de oorlog in Oekraïne tot torenhoge niveaus waren gestegen. In mei is aan die daling echter een einde gekomen. En dat is toch nog iets eerder dan verwacht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Verwacht werd namelijk dat de daling in de zomermaanden nog wat zou na-ijlen, maar dat is niet het geval. Uit cijfers van Wageningen Economic Research (WER) blijkt dat zowel de varkens- als rundveevoeders weer omhoog bewegen en dat mag gerust een trendbreuk worden genoemd. Nooit eerder in de recente geschiedenis hield de prijsdaling zo lang aan, hoewel daar een bijzonder krachtige opleving aan vooraf ging.

De prijs van A-brok steeg afgelopen maand met €1,50 tot €306,50 per ton. De notering van vleesvarkensbrok ging eveneens met €1,50 omhoog tot €293,50 per ton. Ook zeugenbrok en eiwitrijke B-brok werden licht duurder. 

Duurdere tarwe en soja
De oorzaak van de prijsstijgingen ligt vanzelfsprekend bij de grondstoffenmarkten. In mei ging de tarweprijs op de Matif hard omhoog tot zelfs bijna €270 per ton. Ook soja werd afgelopen maand duurder op de CBoT in Chicago, als gevolg van de overstromingen in Brazilië. Dit steunde ook de tarweprijzen, net als lagere oogstprognoses in Rusland en Oekraïne. 

Vaak zit er een vertraging van zo'n drie maanden tussen de grondstoffenmarkt en de mengvoerprijzen, maar nu was de relatie iets directer. Dit heeft waarschijnlijk met de snelheid van prijsstijgingen op de grondstoffenmarkt te maken. Wel bewegen de tarwe- en sojaprijzen op de termijnmarkt begin juni weer behoorlijk hard omlaag. Als het stof is neergedaald, blijken de tarwebalansen in zowel Europa, de VS als Rusland in 2024/25 toch behoorlijk ruim te zijn. Dit heeft ook te maken met ruime beginvoorraden die nog beschikbaar zijn voor export. 

Ook in de fysieke markt werden voedergranen als tarwe en gerst in de eerste helft van mei flink duurder, hoewel ook hier nu weer een kentering te zien is. De voergrondstoffenmarkten ogen per saldo wat nerveus en kunnen momenteel met recht 'weermarkten' worden genoemd. Dit betekent dat er rekening moet blijven worden gehouden met grillige prijsbewegingen. 

Mengvoerprijsindicator
De Mengvoerprijsindicator van Boerenbusiness voorziet voor de komende maanden licht stijgende prijzen voor vleesvarkensbrok, al geldt dat niet voor A-brok. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden