Shutterstock

Nieuws Varkens

Zeugenprijs gaat onverwacht hard onderuit

11 Juni 2024 - Wouter Baan

De afzet van varkensvlees loopt in de eerste helft van juni veel minder soepel dan gedacht, maar kan niettemin steunen op een solide fundament. Dat geldt niet voor de slachtzeugenprijs die deze week onverwacht behoorlijk onderuit gaat. Het Duitse Tönnies neemt hierbij het initiatief. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het grote Duitse vleesconcern verlaagt de zeugenprijs vanaf komende donderdag met liefst 20 cent tot €1,20 per kilo, het laagste niveau sinds begin 2023. Normaal gesproken wordt de zeugennotering op woensdag pas bekend, maar daar wijkt Tönnies nu dus vanaf. Daar is ook alle reden toe, aangezien Tönnies deze week vanaf donderdag geen zeugen meer slacht.

In een verklaring motiveert Tönnies haar besluit door aan te geven dat de Duitse retail is overgestapt op varkensvlees geproduceerd volgens de standaarden van Initiative Tierwohl (ITW). De vraag naar zeugenvlees blijft hierdoor instorten, waardoor de vrieshuizen tjokvol zitten. Waarschijnlijk speelt op de achtergrond ook mee dat het financieren van voorraden door de hogere rentes behoorlijk prijzig is geworden.

Toon gezet
De verwachting is dat andere zeugenprijzen deze week ook imploderen. Met het initiatief van markleider Tönnies is de toon in elk geval gezet. Ondertussen bewegen de varkensprijzen zijwaarts en de verwachting is dat dit deze week in ieder geval nog zo blijft. Door het koele weer in Noordwest-Europa zijn de vleesverkopen impulsloos, ondanks dat het Europees Voetbalkampioenschap op punt van beginnen staat. Dit blijkt ook uit de karkasonderdelenprijzen van DCA Market Intelligence die deze week nagenoeg stabiel blijven. Enkel de procureurs staan wat onder druk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden