Shutterstock

Nieuws Varkens

Ook Van Rooi stuurt op lichtere varkens

20 Juni 2024 - Matthijs Bremer

Na Vion en Tönnies heeft ook van Rooi zijn gewichtstabel aangepast. De slachterij geeft aan dat de hoeveelheid vet in het vlees de afzet bemoeilijkt. Sturen op lagere slachtgewichten is een duidelijke trend.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De laatste jaren zijn de gewichten van varkens aanzienlijk toegenomen, zo schrijft de slachterij aan zijn leveranciers. Hierdoor worden vette onderdelen van de varkens vetter. De slachterij meldt dat ze te veel vette varkens binnenkrijgt. Daarom past Van Rooi de tabellen aan om te sturen op lagere slachtgewichten. De nieuwe tabel loopt van 81 kilo tot 110 kilo. Komt een varkenshouder boven de 103 kilo, dan wordt de slachtprijs verlaagd. Het streefgewicht van de slachterij ligt daar nog wat onder. Het ideale gewicht is volgens Van Rooi 97,99 kilo.

Europese markt
Sturen op magerder vlees is een duidelijke trend op de varkensmarkt. Eerder stelden Vion en Tönnies hun tabellen al bij. Om te voldoen aan de smaak van de Aziatische markt stuurden slachterijen eerder juist op hogere slachtgewichten. Zo lagen de slachtgewichten in 2014 tussen de 92,58 en 95,73 kilo. In 2017 stegen de gewichten tot tussen de 94,80 en 97,40 kilo. In 2024 piekte het slachtgewicht op 102,90 kilo, om te dalen tot 98,90 kilo.

Nu de exporten naar derde landen tegenzitten, stuurt de sector weer op lichtere varkens. Dat moet het makkelijker maken om vlees op de Europese markt af te zetten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden