Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
De varkensprijzen koersen – om in wielertermen te spreken – verder over vlak terrein. Na een paar weken met soms steile afdalingen is er meer rust in de markt gekomen. In Nederland worden opvallend weinig varkens geslacht, maar van krapte is niettemin geen sprake.
Na een paar onstuimige weken kan de varkensmarkt even uitademen. Waar aanvankelijk gedacht werd dat de markt zou kunnen pieken, is het tegengestelde gebeurd. Geconcludeerd kan worden dat slachterijen hun marges, die dit voorjaar behoorlijk onder druk waren gekomen, voor de zomervakanties wat hebben hersteld.
De varkensprijzen in Nederland zijn grosso modo met 20 cent gedaald, terwijl de grondstofwaarde van de karkassen met circa 15 cent is gedaald, zo tonen de vleesmutaties van DCA aan. Nog steeds zeggen slachterijen geen zwarte cijfers te kunnen schrijven. De oorzaak is de aanhoudende slechte vleesmarkt, waardoor de resultaten van slachterijen in de loop van Q2 rood begonnen te kleuren.
Druk nu afgezwakt
De druk voor verdere verlagingen is echter wel afgezwakt. Een ommekeer in de markt is totaal niet in zicht. Tijdens de zomervakanties dient die zich doorgaans niet aan, want dan zijn veel mensen (lees: consumenten) in het buitenland en is de vraag op de binnenlandse markt een paar weken verzwakt. Toch leidt dit niet tot verdere prijsdruk op de levende markt. Deels komt dit doordat er al forse afwaarderingen zijn geweest, maar daarbij legt ook het krappe aanbod een bodem in de markt. Zowel in Nederland als in Duitsland is het aanbod beperkt.
Lage slachtcijfers
Dit blijkt ook uit de slachtcijfers die in ons land ronduit laag zijn. Met 253.888 slachtingen afgelopen week was het slachtcijfer 5% onder het niveau van vorig jaar. In een markt met betere vleesafzetmogelijkheden zouden deze aantallen bij slachterijen knellen, maar op dit moment heeft men er vrede mee. Met circa 720.000 ligt in Duitsland het slachtcijfer in lijn met vorig jaar.
Stabiele DCA Beursprijs
Handelaren voelen aan dat onveranderd op dit moment het maximaal haalbare is. Voor verhogingen wordt daarom niet geopteerd, maar verlagingen zijn zoals aangegeven ook niet meer aan de orde. Zodoende blijft de DCA Beursprijs 2.0 staan op €1,93 per kilo voor geslachte varkens. De prijs van levende varkens stabiliseert op €1,50 per kilo.
Klik hier voor een toelichting van DCA Market Intelligence op de notering.