Agrifoto

Analyse Mest

Fraai winterweer zet mestprijzen in beweging

2 Maart 2023 - Wouter Baan

Door het fraaie en droge weer van de afgelopen dagen kan er in Nederland volop mest worden uitgereden. Dit zorgt voor prijsverlichting, alhoewel de daling voorzichtig is.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In veel regio's doen de mestprijzen deze week een stapje terug. Dit geldt zowel voor de varkens- als rundveedrijfmest. Intermediairs en loonwerkers geven aan dat er in de afgelopen dagen behoorlijk wat mest is uitgereden, vooral in de Flevopolder en Zuidwest-Nederland zijn de omstandigheden gunstig. In de noordelijke provincies is het vaak nog te nat, terwijl akkerbouwers in Zeeland ook geen haast maken. De tarwe daar is vaak laat gezaaid, dus er is nog voldoende tijd, zo is de gedachte.

Aanbod blijft ruim
Ondanks dat de mestmarkt nu wat ontspant, blijft het aanbod ruim. Dit geldt met name voor rundveedrijfmest, hoewel de situatie per regio kan verschillen. Vooral in het veenweidegebied rondom de Alblasserwaard en in het groene hart zit volgens insiders veel mest. Melkveehouders zien de derogatie wegvallen en kampen vaak met volle mestputten. In vergelijking met andere jaren bieden melkveehouders zomaar een paar honderd kuub extra aan, zo wordt aangegeven. Ook het wegvallen van de bufferstroken komt in deze waterrijke regio's met veel sloten extra hard aan.

Weer wordt minder
De weervoorspelling voor komende week zijn beduidend minder gunstig, waardoor het uitrijden van mest waarschijnlijk wat gaat stagneren. Een grote prijsdaling ligt daardoor de komende weken niet voor de hand. Door de onzekerheid zijn mesthandelaren, zoals eerder aangegeven, zeer terughoudend in het maken van vaste prijsafspraken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden