Shutterstock

Analyse mest

Start uitrijseizoen drijfmest valt in het water

15 Februari 2024 - Jesse Torringa - 15 reacties

Door de vele neerslag van afgelopen periode valt de start van het uitrijseizoen letterlijk en figuurlijk in het water. Veehouders zien hun mestkelders verder vollopen nu het uitrijden in het gros van de landelijke gebieden in Nederland onmogelijk is. Een deel moet weer mest afvoeren als de neerslag aanhoudt. Ondertussen spreken mesttransporteurs en loonwerkers hun zorgen uit over de hoge mestprijzen. Zij fungeren nu als...

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De neerslag van deze en afgelopen week geeft maar weinig veehouders de mogelijkheid om vanaf morgen, 16 februari, drijfmest uit te rijden. Vorige week leek het er even op dat er droog weer in het verschiet lag, maar de praktijk bleek weerbarstiger. Inmiddels wordt er tot eind februari regenbuien voorspeld. Dit zorgt ervoor dat het voor veehouders nog wel even kan duren, voordat de volumes in de mestkelders en -opslagen afnemen.

Veel veehouders hadden een rekensom gemaakt hoeveel mest zij nog konden opslaan in de kelders tot half februari. Nu het weer tegenzit, moeten zij wat extra afvoeren. Mesttransporteurs geven aan dat het aanbod van drijfmest daarom weer wat is toegenomen. Het gaat weliswaar om kleine volumes, maar het tikt wel aan in de toch al overvolle mestmarkt.

Van prijsverlichting is dan ook nog geen sprake. De afzetprijzen blijven deze week (week 7) nagenoeg gelijk aan vorige week, zo blijkt uit de mestnoteringen van DCA. De periode van prijsstijgingen lijkt voorlopig wel achter de rug. Voor rundveedrijfmest wordt gemiddeld rond de €30 per kuub betaald, afhankelijk per regio en transportafstand treedt een verschil op. Varkensdrijfmest ligt op gemiddeld zo'n €32 a €33 per kuub. Wel is de spreiding in prijs voor drijfmest behoorlijk groot, waarbij in sommige regio's ook meer dan €35 moet worden betaald.

Mesttransporteurs fungeren als 'bank'
Vergeleken met eerdere jaren zijn de afzetprijzen voor drijfmest bijna verdubbeld. Mede vanwege de afbouw van derogatie hebben melkveehouders vaak minder plaatsingsruimte. Hierdoor moeten zij ook nog meer volume afvoeren. Deze extra kosten drukken behoorlijk op de kasstroom van de bedrijven. Vaak staan er nog grote bedragen open. Dit risico baart mestintermediairs en loonwerkers dan ook grote zorgen. Waar zij andere jaren zo'n €13 tot €20 per kuub beurden (en en het gros daarvan voor de eigen transportkosten bestemd was), zijn de bedragen nu soms dubbel zo hoog. Een deel van het bedrag moet bovendien aan akkerbouwers worden afgestaan. Met andere woorden: de gespannen mestmarkt maakt dat intermediairs noodgedwongen moeten fungeren als bank. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden