Shutterstock

Nieuws Inflatie

Inflatie boven 10 procent, energieprijzen stijgen hard

4 Augustus 2022

De inflatie was in juli 10,3% hoger ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Vooral energie en huishuur stegen flink. Het is de eerste keer sinds september 1975 dat de inflatie boven de 10 procent uitkomt. In juni was de inflatie 8,6%.

Ondanks de verlaging van de btw is de energieprijs fors gestegen. In juli was energie 108% duurder dan een jaar eerder, in juni was de prijsstijging op jaarbasis 84%. Sinds 1 juni is de btw op energie verlaagd van 21 naar 9%. Deze verlaging duurt tot het einde van het jaar. 

Voor voedingsmiddelen moesten consumenten in juli 12,3% meer betalen dan een jaar geleden. Graan- en zuivelproducten, suiker en zoetwaren zoals ijs droegen het meest bij aan de inflatie. De voedselinflatie bedroeg in juni 11,2%. 

Motorbrandstoffen
Het CBS meldt verder dat de prijsontwikkelingen van de motorbrandstoffen een drukkend effect hebben op de inflatie. Deze waren in juli 25 procent duurder dan een jaar eerder, in juni was dat nog 35%. In juli kostte een liter Euro 95 bij het tanken nog gemiddeld €2,21, in juni was dat €2,35. Een liter diesel daalde van €2,14 in juni naar €2,07 in juli. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Max van der Heijden

Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Gasprijs daalt door dalende LNG-import in Azië

Grondcast met Cor Pierik

'Honger naar agrarische grond groter dan ooit'

BB TV BB Feiten

Wat is aandeel landbouw aan economie én emissies?

Nieuws CBS-cijfers

Waarde stijgt, maar volume landbouwexport stagneert

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox