Shutterstock

Nieuws Grond

Pensioenfonds voor de landbouw stapt in grond

3 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

BPL Pensioen (bedrijfspensioenfonds voor de landbouw) en uitvaartverzekeraar DELA zijn per 1 oktober toegetreden tot het ASR Dutch Farmland Fund. Dat heeft a.s.r. vandaag 3 november bekendgemaakt. BPL Pensioen en DELA gaan als eerste deelnemers investeren in het niet beursgenoteerde fonds van a.s.r. real estate.

De participanten stappen met €310 miljoen in het fonds. Het ASR Dutch Farmland Fund heeft 36.000 hectare landbouwgrond in Nederland. De totale waarde van het fonds in €1,8 miljard, zo meldt a.s.r. real estate. De portefeuille is in ruim 100 jaar opgebouwd. Het fonds heeft een sterke focus op waardecreatie op de lange termijn voor boeren, investeerders en de maatschappij. ''Het fonds heeft de ambitie om verder te groeien en landbouwgrond aan toekomstige generaties in een nog betere conditie door te geven", zegt Dick van den Oever, fund director ASR Dutch Farmland Fund in het bericht op de site van a.s.r. "Zowel op het gebied van verduurzaming als de grondmobiliteit willen we samen met de agrarische ondernemers een vooruitstrevende rol spelen. Vanuit onze strategie 'klimaat-slim boeren' werken we samen met kennisinstellingen en ketenpartijen in de sector." BPL Pensioen en DELA noemen beide het maatschappelijk verantwoorde beleggingsbeleid als belangrijke reden om te participeren in het ASR Dutch Farmland Fund.

Duurzaam boeren stimuleren
Vorig jaar november maakte a.s.r. bekend dat het vindt dat de verdere verduurzaming van de agrarische sector een opgave is die niet alleen voor rekening van de boeren zelf moet komen maar ook van andere partijen in de keten. Daarbij ziet a.s.r. zichzelf ook als speler die een rol heeft. Boeren die grond pachten bij a.s.r. en zich inzetten voor een duurzame bedrijfsvoering krijgen een korting van 5 tot 10% op de canon. Daarvoor heeft a.s.r. praktische duurzaamheidsrichtlijnen waarbij zoveel mogelijk aansluiting is gezocht bij bestaande duurzaamheidscertificeringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen

Meer over

Grondprijs
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Wonen, werken en wegen leggen beslag op grond

Achtergrond Grondmarkt

Hoge rente werpt schaduw over agrarisch vastgoed

Nieuws Grond

Belgische boer moet diepere zakken hebben voor grond

Nieuws Grond

Rechter steekt stokje voor speculatie met grond

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox