Eigen foto

Gewastour week 19

Tweewassigheid in uien zorgt voor keuzestress

6 Mei 2020 - Redactie Boerenbusiness

Enkele uienpercelen van de Boerenbusiness Gewastour laten tweewassigheid zien. De verschillende stadia op 1 perceel heeft invloed op de gewasbescherming. Welke keuzes worden er gemaakt door de telers?

Door de neerslag van afgelopen week zijn er zaden gekiemd en door de toplaag doorgekomen. Doordat er al eerder uien doorgekomen zijn, en sommige al pijpjes ontwikkelen, kom je in verschillende fases van de groei van de ui terecht op 1 perceel. Niet elke fase van het gewas heeft dezelfde tollerantie tegen bespuiting.

Afwachten in Tollebeek
Op het perceel in Tollebeek (Flevoland) is de opkomst van de uien tot nu toe regelmatig. Plekken waar door de wind geen water gekomen is, of op de kopakker waar de haspel niet goed heeft kunnen beregenen, blijven wat achter. Volgens de teler vormt het nu nog geen probleem in bespuiting en wil hij eerst bekijken hoe het gewas verder groeit en ontwikkkelt.

Plaatselijk spuiten in Wezup
Op het perceel in Wezup (Drenthe) is tweewassigheid licht aanwezig. Het perceel is vrij schoon, de teler heeft niet veel last van onkruid. De teler is van plan een gedeelte van het perceel niet te spuiten met contactherbicide. "Voornamelijk op hoger gelegen gedeelten is minder vocht geweest, hier spuit ik niet met contactherbicides om de kleinste uien beter te laten ontwikkelen", laat de teler weten.

Keuze voor massa
In Dronten zijn nu iets meer dan een week geleden de uien gezaaid door de Aeres hogeschool. De verwachting is dat tweewassigheid mee zal vallen. De dagen na het zaaien zijn er wat buien gevallen waardoor de uien gelijk vocht kregen. Mocht tweewassigheid toch voorkomen op het perceel zal gekozen worden voor de massa om niet te laat te zijn met de bespuitingen.

Niet elke ui kan rekening mee worden gehouden
"Je kunt geen rekening houden met laatste uien", is de conclusie van de teler uit Kimswerd (Friesland). Hij zegt elk jaar wel wat tweewassigheid in zijn uienperceel te ondervinden. De uien groeien niet egaal en zullen zich in meerdere fases bevinden. Ook hier zal gekozen worden voor massa. "De laatse uien zijn niet te redden en je moet niet te lang wachten".

Rekening houden met kleine uien
Op het perceel in Heijen (Noord-Brabant) is ook tweewassigheid aanwezig. Op de zwaardere plekken in het perceel komen uien door en op lichtere plekken staan ze al langer boven. De teler houdt hier rekening met de kleinste uien en kijkt voornamelijk naar het vlaggen. De teler probeert zoveel mogelijk uien te ontzien van een bespuiting waar de kleine uien mogelijk een te lage tolerantie op dat moment voor hebben.

Schoon perceel in Kortgene
Op het perceel in het Zeeuwse Kortgene is als gevolg van lichte en zwaardere plekken tweewassigheid aanwezig. "Het perceel is schoon, hier maak ik me niet echt druk over, op andere percelen staat meer onkruid. Hier ga ik pleksgewijs spuiten om de uien met te lage tolerantie te ontzien", aldus de teler uit Kortgene. De teler heeft een lichte onzekerheid, na de hagelbui wil hij eerst bekijken hoe de ui zich herstelt.

80/20 regel in Ysselsteyn
Op het perceel in Ysselsteyn is een lichte tweewassigheid te zien. Het perceel is niet op dezelfde dag gezaaid en heeft een opkomstverschil in de randen en binnenkant van het perceel. Met de randen zal voorzichtiger om worden gegaan aangezien hier de uien minder groot nog zijn en een lagere tolerantie hebben. De teler verwacht dat als 80% van de uien een fatsoenlijke grote heeft bereikt, dat hij geen rekening meer gaat houden met de 'kleinere' uien. Hierna komen er bespuitingen die bedoelt zijn voor de overige 80% van het gewas. 

Niet iedere ui is te redden
"Uien zaaien in mei is prei", zegt Mark Emmers adviseur bij Bayer CropScience. Hij geeft als advies om je op de massa te richten. Niet iedere ui is te redden. Tweewassigheid heeft gevolgen voor de latere oogst. Het kan gebeuren dat sommige uien al gaan strijken en andere niet. Hierdoor komt je groeiregulatie mogelijk in de problemen. "Richt je nu al op de massa, hierdoor heb je minder verschilin de schuur liggen en met je massa moet je het gaan verdienen", zo klinkt het advies.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Marktupdate Uien

Voorbereiding nieuwe oogst uien trekt meer dan oude

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden