Impasse Griekenland

Gerammel in eurozone drukt rente en de euro

12 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Zeven uur lang. Zo lang hebben de ministers van Financiën van de eurolanden gisteren vergaderd in Brussel. Rond middennacht was er nog steeds geen deal. Sterker nog, men slaagde er niet eens in een gezamenlijke persverklaring op te stellen met daarin alleen wat de volgende stappen zullen zijn.

Dit geeft aan hoe groot de verschillen zijn tussen wat Griekenland wil en wat de andere eurolanden bereid zijn te accepteren. Griekenland wil dat de oude afspraken over hervormingen en privatisering van de vele staatsbedrijven ongeldig worden verklaard, een deel van de schuld kwijtgescholden wordt en aflossing van wat overblijft gekoppeld wordt aan de groei van de Griekse economie. De rente moet ook nog omlaag.

Daar willen veel andere eurolanden niet aan beginnen. Dat geldt overigens niet alleen voor de landen die moeten opdraaien voor de kosten ervan, zoals Duitsland en Nederland, maar – verrassend genoeg – ook Spanje is er mordicus tegen. De reden: later dit jaar vinden er in Spanje parlementsverkiezingen plaats en de zittende regering is als de dood ervoor dat de populistische partijen daar wind in de zeilen zullen krijgen als Griekenland ook maar iets van zijn zin krijgt.

Eind februari is het geld op en dan zou Griekenland, als er geen afspraak komt, in feite failliet gaan

Jeroen Dijsselbloem, de Nederlandse minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep, zoals groep van de ministers van Financiën van de eurozone wordt genoemd, zei dat men het in die zeven uur niet eens gehad heeft over details of voorstellen hoe de impasse te doorbreken. 'We probeerden simpelweg af te spreken wat de volgende stappen in de komende dagen moeten zijn.' Zelfs dat is dus niet gelukt. Dat belooft niet veel goeds, aangezien die details juist cruciaal zijn en dáárover hard onderhandeld zal worden.

Komende maanden komt de eurogroep weer bij elkaar om een nieuwe poging te wagen gezamenlijke grond te vinden. De tijd dringt ondertussen want volgens schattingen heeft de Griekse regering uiterlijk tot 28 februari geld om aan alle betalingen te kunnen voldoen. Eind februari is het geld op en dan zou Griekenland, als er geen afspraak komt, in feite failliet gaan.

De opstellingen zijn zodanig hard dat de kans op zo een scenario zeker niet klein is. De Duitse minister van Financiën zei bijvoorbeeld dat als Griekenland niet akkoord gaat met de eerder gemaakte afspraken ‘het afgelopen is’. Wat hij ermee bedoelde is niet duidelijk, maar men kan dat opvatten als dat het afgelopen kan zijn met het Griekse lidmaatschap van de euro.

En dan zijn daar natuurlijk de gesprekken aan het andere front, in Minsk, tussen Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland, om vrede veilig te stellen in het oosten van Oekraïne. Kortom, zowel economisch als (geo)politiek, rammelt het aan alle kanten in de eurozone. Verwacht aanhoudende neerwaartse druk op de rentes maar ook op EUR/USD.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden