Door centrale aansturing

Dit verandert bij Rabobank in de kredietverlening

2 December 2015 - Redactie Boerenbusiness - 13 reacties

Rabobank staat aan de vooravond van flinke veranderingen in de organisatie. Hierbij worden de lokale Rabobanken, die nu een grote mate van autonomie hebben, meer centraal aangestuurd door het hoofdkantoor. Dit wensen de toezichthouders, zo meldt Z24. Dit heeft wel gevolgen voor de kredietverlening en het spaargeld van klanten van Rabobank.

Rabobank is als enige Nederlandse grootbank zonder grote kleerscheuren uit de kredietcrisis gekomen, heeft het Libor-schandaal intern er wel flink ingehakt. De manipulatie van rentetarieven en de centralisatie van het bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank hebben er wel voor gezorgd dat toezichthouders kritischer zijn gaan kijken naar het bestuursmodel van Rabobank.

De rol van internet en mobiel bankieren wordt steeds belangrijker

De coöperatieve structuur waarbij de 106 lokale Rabobanken formeel veel autonomie genieten, heeft volgens toezichthouders het nadeel dat de grip van de centrale directie in Utrecht op bijvoorbeeld de kredietverlening beperkt is. Bij de top van Rabobank is met de komst van voormalig McKinsey-consultant Wiebe Draijer ook het besef doorgedrongen dat stroomlijning nodig is, mede met oog op de snelle technologische ontwikkelingen in de bancaire wereld. De rol van internet en mobiel bankieren wordt steeds belangrijker en dat gaat ten koste van de klassieke bankkantoren.

Woensdag stemmen de ledenraden van de 106 lokale Rabobanken over een ingrijpende structuurwijziging. Die geeft niet alleen het centrale bestuur in Utrecht meer bevoegdheden, maar betekent ook dat er voor klanten dingen veranderen, zo signaleren onder meer het FD en De Telegraaf. Een beknopt overzicht.

Zo werkt de coöperatieve Rabobank nu:

– coöperatie van 106 lokale rabobanken. Elke lokale bank heeft een ledenvergadering en een eigen bankvergunning. Voor elke lokale Rabobank is er een depositogarantiedekking van 100.000 euro voor spaarders. De kruislingse verbanden tussen de lokale rabobanken leveren in theorie de ‘sterkste’ bank van Nederland op voor spaarders.

– De 15.000 werknemers die zijn verdeeld over de lokale Rabobanken kunnen nu stemmen bij de ledenvergaderingen van lokale Rabobanken. De 106 lokale rabobanken zijn vertegenwoordigd op de algemene ledenvergadering. Besluiten van die algemene ledenvergadering kunnen lokale Rabobanken in beginsel naast zich neerleggen, waarbij in theorie de mogelijkheid bestaat om zelfstandig verder te gaan als lokale bank.

– In de praktijk is er nauwe afstemming tussen lokale Rabobanken via de landelijke organisatie Rabobank Nederland: lokale banken maken gebruik van dezelfde IT-infrastructuur en hypotheektarieven worden onderling afgestemd.

Zo werkt Rabobank vanaf 2016, als lokale Rabobanken akkoord gaan

– Besluiten van de algemene ledenvergadering worden bindend voor alle 106 lokale rabobanken

– Directie en Commissarissen van centrale bestuur in Utrecht krijgen een mandaat voor uitvoering van het beleid en leggen verantwoording af aan algemene ledenvergadering

– Het centrale bestuur in Utrecht kan direct ingrijpen bij lokale Rabobanken op vlak van commercie, financiën en efficiëncy.

Dit merken klanten van Rabobank

– Kredietverlening: de onderlinge verschillen tussen lokale Rabobanken verdwijnen voor klanten. Een ondernemer die bijvoorbeeld een lopend krediet heeft bij de ene lokale Rabobank en overstapt naar een andere Rabobank, moet in de huidige situatie het krediet opzeggen en bij zijn ‘nieuwe’ lokale Rabobank opnieuw aanvragen. Straks kan zo’n krediet gewoon meeverhuizen.

– Sparen: wie meer dan een ton spaargeld heeft kan dit nu over verschillende lokale Rabobanken spreiden: elke lokale bank heeft dekking tot 100 duizend euro. In de nieuwe situatie is er één depositogarantiedekking voor alle Rabobanken in Nederland. Dus als je bij twee verschillende lokale Rabobanken twee maal een ton hebt gestald, ben je in de huidige situatie volledig gedekt, maar straks valt van die twee ton nog maar één ton onder het depositogarantiestelsel.

– Beleggers in Rabocertificaten krijgen een directe vordering op het eigen vermogen van Rabobank Groep; dat is een sterkere claim dan nu, want in de huidige situatie is het eigen vermogen juridisch gezien verdeeld over de lokale Rabobanken.

Lees ook op Z24.nl:

* In deze gemeenten zitten de hoogste vermogenn. Ook opvallend veel in Brabant
* Lenen aan een bv? Bij informal investors is lening minder snel onzakelijk 
* 5 koffiegewoontes van Nederlanders op het werk

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
c.stins 2 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/finance/artikel/10867099/Dit-verandert-bij-Rabobank-in-de-kredietverlening]Dit verandert bij Rabobank in de kredietverlening[/url]
Ik wil mijn boerenleenbank terug.
We hebben de boerenleenbank met eigen geld opgebouwd en krijgen nu de rekening van eerdere fusie's en onderstaande.
Utrecht heeft honderden miljoenen euro's verkwanselt aan sallarisen van robeco directeuren, en gesjoemel met libor en risico volle beleggingen in buitenland. Rabo is niet voor niks veroordeeld tot miljoenen boetes, is een criminele organisatie geworden waar wij de rekening van mogen betalen.
En met deze voorstellen kunnen ze ons nog makkelijker plukken.
Hoezo mededingings autoriteit ? kan dit wel met zoveel marktmacht ?
Het wordt tijd dat we onze boerenleenbank zelf in het dorp weer gaan oprichten. Stelletje boeven.
kort 2 December 2015
Helemaal mee eens..
Jan 2 December 2015
Ik denk dat de central directive maar al te graag de 'eisen' van de toezichthouders inwilligt (vanwaar die happigheid?).
De cooperatie stelt zo slechts iets voor in de reclame uitingen.
Steeds meer autonomie inleveren door de lokale banken aan mensen die niet persoonlijk op resultaten kunnen worden aangesproken, maar wel met geld van de spaarder 'mogen' (wie heeft dat geregeld) 'spelen' heeft niets met de cooperatieve idee te maken.
Supremacie denken (wij, 'professionals' haha, kunnen dat wel beter als de boeren uit 'de provincie') binnen de centrale 'cooperatieve' heeft meer schade als goed aangericht of niet? (waar heeft Rabo schade geleden?).

Verwijzing naar de wensen van de 'toezichthouders' (die ook maar op kosten van de belastingbetaler (hebben) zitten slapen) is een kulargument. Andere belangen worden gediend.
Helemaal eens met Stins. Echter met de wet in de hand kunnen boeven in NL ongestraft hun gang gaan. Daarin is de centrale Rabo geen uitzondering.
zuidwest 2 December 2015
Er zijn maar 2 banken met een boeren afdeling ABN en Rabo.

Als je bij de meeste banken aankomt met je papiertjes en ze zien je schamel inkomen staan tegenover je schuldenlast is er niemand geïnteresseerd in je smeekbede's

Het gevolg van de algemene zeggenschap van de ledenraad is dat er weinig tot niets meer bekend is over je bedrijf bij de lokale bank,en word er louter naar papier gekeken.
Zoals bij al die andere banken die de sector niet moeten.

Het belangrijkste is misschien nog dat straks alles onder 1 bankvergunning valt!!!!!!!!!!
Er is dus een garantie voor €100.000 het depositogarantiestelsel.
Alles wat daarboven valt is niet gedekt.
petatje 2 December 2015
Het ergste is nog dat de stropdassen die miljardenverliezen met achteraf gebleken wc papier in de VS hebben miskocht wel op dat hoofdkantoor zetelen. De plaatselijke banken hebben dit soort ongein niet gepleegd maar worden nu ingelijfd door datzelfde mooiweerspeelhuis. Dat betekent voor boeren dat het nog moeilijker wordt dan het al was om financieringen rond te krijgen. En waarschijnlijk krijgen we nu elk halfjaar een nieuwe accountmanager die je bedrijf en de personen en filosofie erachter niet kent. Het wiel zal opnieuw uitgevonden moeten worden en weer kleine nieuwe al dan niet cooperatieve bank of crowdfunding, geldbemiddelaars die in de beste sector van Nederland nog wel een goede en zekere vermogenshaven zien. Dat laatste lijkt mij niet zo moeilijk want er zijn nauwelijks andere sectoren waar ondernemers en familie zo tot het gaatje gaan om hun bedrijven staande te houden en uit te breiden.h
Jantje 3 December 2015
Ik krijg steeds meer problemen met RABO. De bank wordt onherkenbaarder. Steeds minder interesse in de klant. Alleen maar grotere burocratie.
Jan 3 December 2015
hoe lang laten we ons nog koeieneren door stadse bureaucraten, gestropdaste politici en betweterige economen?
de Eigen cooperatieve bank wordt gewoon van de leden afgepakt. Is dat wettig? Heeft dat geen instemming van de leden nodig?
Waarom kunnen die certificaten niet door de locale bank/Eigen cooperatie worden uitgegeven t.b.v. financiering van eigen ondernemingen.

Centralisatie is wat Brussel nodig heeft. Dat is geen behoefte van de ondernemer.
Het begrip vertrouwen speelt steeds minder een rol. Komt in het moderneeconomenwoordenboek niet voor. Daar kunnen zij net zo min als hun PCs wat mee.
m vv.d. heijden 3 December 2015
ik ga op zoek naar een bank waar geen boeven zitten,of is dat een utopie en zijn ze allemaal hetzelfde
Awbierens 5 December 2015
Als leden moeten we blij zijn dat er bestuurders zijn die het aandurven om deze forse wijziging door te voeren.
Tijden veranderen,bedrijven veranderen,worden groter en kapitaals intensiever.Ook van ondernemers, in welke sector dan ook, worden andere eissen gesteld.De stappen die in het verleden zijn gezet hebben bewezen ,een sterke bank te maken.Profiteer van die kennis,ook al is het niet altijd leuk voor je.Wees blij dat er een bank is met een groen hart.Maar ook voor particulieren.
zuidwest 5 December 2015
Awbierens schreef:
Als leden moeten we blij zijn dat er bestuurders zijn die het aandurven om deze forse wijziging door te voeren.
Tijden veranderen,bedrijven veranderen,worden groter en kapitaals intensiever.Ook van ondernemers, in welke sector dan ook, worden andere eissen gesteld.De stappen die in het verleden zijn gezet hebben bewezen ,een sterke bank te maken.Profiteer van die kennis,ook al is het niet altijd leuk voor je.Wees blij dat er een bank is met een groen hart.Maar ook voor particulieren.


Rijkman Groenink had ook een goed idee een aantal jaar geleden....
Centraliseren groot en meedoen met de big boys...

Ik ben er van overtuigd dat de AA rating voor de rabo binnen afzienbare tijd verdwenen is.
Mijn eigen Rabo is afgelopen jaar gefuseerd,EEN regelrechte ramp geen aanspreekpersonen meer niemand die je bedrijf kent,met als gevolg dat er serieus wat verloop is naar andere banken.De mensen die ik spreek praten over een verademing.
Rabo denkt een zakenbank te moeten worden.

Schoenmaker blijf bij je leest!!
fier 5 December 2015
Onbetrouwbaar en eigen haggie eerst dat werkt nu al jaren zo bij de Rabo. Wie dit lef niet heeft weg er mee! die zijn we niet meer nodig.Wat wordt er van die medewerker die zich uit mag geven als rabomedewerker doen. Het poppetje, dat het vervelende nieuws mag droppen via de mail of met de post.Persoonlijk contacten, geen enkele durf meer naar MKB en Agro dat is wat er speelt. En dan schijnheilig zeggen " je moet wel eerlijk zijn naar ons hoor" nog net niet met 't vingertje omhoog! Triest dat het zover heeft kunnen komen met die bank die zich oproept social en cooperatief te zijn. Lekker azijnzuur klinkt e.e.a. maar hoever zit ik er naast! Voor die ondernemers die geen andere keuze van bank kunnen maken. Zonder al teveel kosten. En wie economie gestudeeerd heeft, weten velen dat er nog een clash volgt.Dan die spaarder in een keer een ton veiligheid minder veiligheid heeft. Haal al je spaargeld weg bij die bank, een optie of visie bepaal het zelf!!
Abonnee
willem 5 December 2015
Ik kreeg gisteren van de ING een brief dat mijn rekening courant stopt omdat ik er 12 maanden geen gebruik van had gemaakt.
Bij navraag blijkt dat ze alle oude couranten willen overzetten naar couranten waar je ook voor moet gaan betalen als je er geen gebruik van maakt. Blijkbaar kan dit zomaar belachelijk
kluit 6 December 2015
Helaas of niet tijden veranderen langlopende relaties met banken afnemers dealers worden steeds (helaas) schaarser, voor een deel hebben we dat aan ons zelf te wijten Voor een gedeelte heeft het te maken met het geleidelijk verdwijnen van de wat kleinere gezinsbedrijven vaak trouw aan een dealer of afnemer In de landbouw vind in een hoog tempo schaalvergroting plaats waar anders het gunnen een belangrijke plaats innam heeft nu de kille zakelijkheid toegeslagen Het credo is nu geworden wie het goedkoopste kan leveren mag het komen doen en na jouw 10 anderen Dit geld overigens niet alleen voor de landbouw maar voor de hele samenleving
ome henk 6 December 2015
Misschien moeten we de financiering idd met een onderlinge gaan regelen en het betalings verkeer alleen nog bij een bank.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden