Vijf financiële tips

Breng uw kostprijs omlaag met financiële ingrepen

18 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Een positief, financieel rendement begint bij een kostprijs die goed gemanaged is. Historisch lage rentepercentages zetten aan om de financiën goed onder de loep te nemen, maar het creëert ook kansen.

Voor wie over een substantiële hoeveelheid spaargeld beschikt is de lage rentestand – die Rabobank voor zakelijke spaarders maandag op 0 procent zette – zowel een bedreiging als een kans. De aanwas van spaargeld is verdampt. Inclusief inflatie zelfs negatief. Dat vraagt een andere benadering van de financiën en biedt ook kansen om kosten de verlagen. Boerenbusiness vroeg financiële experts naar hun beste tips die uw kostprijs verlagen.

1. Denk op de lange termijn
De huidige lage rentetarieven vragen om een lange termijn strategie. Dat zit niet altijd in het hoofd van een agrarisch ondernemer, zo merken financiële adviseurs. Is de rentestand 10 procent, dan wordt ingedekt op een stijging. Is hij 2,5 procent, dan wordt verwacht dat deze verder daalt. In de huidige markt loont het om de rente voor lange periodes vast te zetten.

Geld lenen van familieleden is ook een ethische kwestie

2. Spaargeld
Met rentepercentages op spaargeld net boven of op de nullijn levert grote hoeveelheden spaargeld aanhouden nauwelijks wat op. Met de inflatie meegerekend is de kans zelfs aannemelijk dat uw financiële buffer in waarde daalt. Hou daarom niet meer spaargeld aan dan strikt noodzakelijk, is het advies van experts. Wellicht is het zelfs lonend om gebruik te maken van het spaargeld van familieleden. Ook de particuliere rentestand is extreem laag. Als ondernemer kunt u bijvoorbeeld 2,75 procent rente bieden. Wellicht geen wereldbedrag, maar over een periode van vijf jaar voor bijvoorbeeld 10.000 euro praat je toch over 1.375 euro aan rente, terwijl lenen bij een kredietverstrekker u meer kost. Uiteraard is het een zeer persoonlijke afweging om te besluiten de financiële reserves van uw partner of kinderen aan te spreken voor het bedrijf, wat ook een ethische kwestie betreft.

3. Kredietfaciliteiten
Vraag in deze tijden niet meer kredietfaciliteiten aan dan strikt noodzakelijk. In het verleden was dit een gemakkelijk proces echter, dit wordt steeds lastiger. Daarbij komt dat u over ieder krediet provisie en bereidstellingsprovisie betaalt. Een buffer is wenselijk, maar maak een weloverwogen besluit die past bij het bedrijf. Onbeperkt kredietfaciliteiten aanhouden is kostbaar.

4. Kopen of leasen
Financiële adviseurs merken in de praktijk nog steeds een grote tegenstand voor het leasen van landbouwmachines. Daar zijn argumenten voor aan te dragen, maar feit is dat de afweging tussen lease en eigen vermogen lonend kan zijn. Vaak pakken de leasevoorwaarden gunstiger uit dan financieren met eigen middelen. Nederlandse boeren – akkerbouwers en melkveehouders – staan bekend om hun voorliefde voor techniek en overmechanisatie. Daar valt over te twisten, al is dat deels niet te ontkennen. Daarbij komt dat de steeds groter groeiende bedrijven qua mechanisatie wel goed gesteld moeten staan om in korte periodes veel werk te verrichten. Het is lastig om daar een juiste mix in te vinden.

Bekijk of oude rentecontracten zijn open te breken

5. Oversluiten van rentecontracten
Wie nog oude rentecontracten heeft met hoge percentages doet er goed aan de mogelijkheden te onderzoeken om deze open te breken. Of dit loont is een rekensom. Het betalen van de boete wordt in veel gevallen goed gemaakt door de forse renteverlaging. Misschien levert je dat de eerste jaren een nadeel op, maar in het overgrote deel van de periode een significant voordeel.

Extra
Naast deze vijf tips is het altijd raadzaam onafhankelijk advies in te winnen op financieel gebied. Verkopende partijen hebben altijd een commercieel belang dat meespeelt. Meer dan eens zijn ondernemers te naïef in hun denkwijze, zelfs wanneer ze op de hoogte zijn van financiële misstanden door hun kredietverstrekker.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
spaarvarken 18 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/finance/artikel/10873047/Breng-uw-kostprijs-omlaag-met-financiële-ingrepen]Breng uw kostprijs omlaag met financiële ingrepen[/url]
Ja hoor snoep het spaargeld ook maar op....
Lever niets op,maar wel makkelijk om het achter de hand te hebben.
Abonnee
Durk 18 Januari 2017
Als buffer voor een financieel mindere periode is een voldoende kredietmaximum te gebruiken.
Zodra er creditsaldi ontstaan is met voorstand aflossen (uiteraard op de duurste lening) de juiste taktiek, die voorstand zorgt er dan ook nog eens voor dat er in mindere tijden niet verplicht afgelost behoeft te worden.
Peer 21 Januari 2017
Goeie tips, kan ik weer wat mee. Leasen? dat weet ik niet, denk nog steeds dat ik graag vooraf afreken
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden