Vijf financiële tips

Breng uw kostprijs omlaag met financiële ingrepen

18 Januari 2017 - 2 reacties

Een positief, financieel rendement begint bij een kostprijs die goed gemanaged is. Historisch lage rentepercentages zetten aan om de financiën goed onder de loep te nemen, maar het creëert ook kansen.

Voor wie over een substantiële hoeveelheid spaargeld beschikt is de lage rentestand – die Rabobank voor zakelijke spaarders maandag op 0 procent zette – zowel een bedreiging als een kans. De aanwas van spaargeld is verdampt. Inclusief inflatie zelfs negatief. Dat vraagt een andere benadering van de financiën en biedt ook kansen om kosten de verlagen. Boerenbusiness vroeg financiële experts naar hun beste tips die uw kostprijs verlagen.

1. Denk op de lange termijn
De huidige lage rentetarieven vragen om een lange termijn strategie. Dat zit niet altijd in het hoofd van een agrarisch ondernemer, zo merken financiële adviseurs. Is de rentestand 10 procent, dan wordt ingedekt op een stijging. Is hij 2,5 procent, dan wordt verwacht dat deze verder daalt. In de huidige markt loont het om de rente voor lange periodes vast te zetten.

Geld lenen van familieleden is ook een ethische kwestie

2. Spaargeld
Met rentepercentages op spaargeld net boven of op de nullijn levert grote hoeveelheden spaargeld aanhouden nauwelijks wat op. Met de inflatie meegerekend is de kans zelfs aannemelijk dat uw financiële buffer in waarde daalt. Hou daarom niet meer spaargeld aan dan strikt noodzakelijk, is het advies van experts. Wellicht is het zelfs lonend om gebruik te maken van het spaargeld van familieleden. Ook de particuliere rentestand is extreem laag. Als ondernemer kunt u bijvoorbeeld 2,75 procent rente bieden. Wellicht geen wereldbedrag, maar over een periode van vijf jaar voor bijvoorbeeld 10.000 euro praat je toch over 1.375 euro aan rente, terwijl lenen bij een kredietverstrekker u meer kost. Uiteraard is het een zeer persoonlijke afweging om te besluiten de financiële reserves van uw partner of kinderen aan te spreken voor het bedrijf, wat ook een ethische kwestie betreft.

3. Kredietfaciliteiten
Vraag in deze tijden niet meer kredietfaciliteiten aan dan strikt noodzakelijk. In het verleden was dit een gemakkelijk proces echter, dit wordt steeds lastiger. Daarbij komt dat u over ieder krediet provisie en bereidstellingsprovisie betaalt. Een buffer is wenselijk, maar maak een weloverwogen besluit die past bij het bedrijf. Onbeperkt kredietfaciliteiten aanhouden is kostbaar.

4. Kopen of leasen
Financiële adviseurs merken in de praktijk nog steeds een grote tegenstand voor het leasen van landbouwmachines. Daar zijn argumenten voor aan te dragen, maar feit is dat de afweging tussen lease en eigen vermogen lonend kan zijn. Vaak pakken de leasevoorwaarden gunstiger uit dan financieren met eigen middelen. Nederlandse boeren – akkerbouwers en melkveehouders – staan bekend om hun voorliefde voor techniek en overmechanisatie. Daar valt over te twisten, al is dat deels niet te ontkennen. Daarbij komt dat de steeds groter groeiende bedrijven qua mechanisatie wel goed gesteld moeten staan om in korte periodes veel werk te verrichten. Het is lastig om daar een juiste mix in te vinden.

Bekijk of oude rentecontracten zijn open te breken

5. Oversluiten van rentecontracten
Wie nog oude rentecontracten heeft met hoge percentages doet er goed aan de mogelijkheden te onderzoeken om deze open te breken. Of dit loont is een rekensom. Het betalen van de boete wordt in veel gevallen goed gemaakt door de forse renteverlaging. Misschien levert je dat de eerste jaren een nadeel op, maar in het overgrote deel van de periode een significant voordeel.

Extra
Naast deze vijf tips is het altijd raadzaam onafhankelijk advies in te winnen op financieel gebied. Verkopende partijen hebben altijd een commercieel belang dat meespeelt. Meer dan eens zijn ondernemers te naïef in hun denkwijze, zelfs wanneer ze op de hoogte zijn van financiële misstanden door hun kredietverstrekker.

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
spaarvarken 18 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/finance/artikel/10873047/Breng-uw-kostprijs-omlaag-met-financiële-ingrepen]Breng uw kostprijs omlaag met financiële ingrepen[/url]
Ja hoor snoep het spaargeld ook maar op....
Lever niets op,maar wel makkelijk om het achter de hand te hebben.
Abonnee
Durk 18 Januari 2017
Als buffer voor een financieel mindere periode is een voldoende kredietmaximum te gebruiken.
Zodra er creditsaldi ontstaan is met voorstand aflossen (uiteraard op de duurste lening) de juiste taktiek, die voorstand zorgt er dan ook nog eens voor dat er in mindere tijden niet verplicht afgelost behoeft te worden.
Peer 21 Januari 2017
Goeie tips, kan ik weer wat mee. Leasen? dat weet ik niet, denk nog steeds dat ik graag vooraf afreken
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Melk

CZ Rouveen houdt omzet per kaas stabiel

Opinie Han de Jong

Nederland op de rand van een recessie

Nieuws Inflatie

Inflatie stijgt na lichte daling weer flink

Opinie Joost Derks

Het pond als speelbal van politieke chaos

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief