Inside Rente

Bijzonder spannende week op komst

8 Juni 2018 - Edin Mujagic

Eind volgende week gaat er iets bijzonders gebeuren in de wereld. Ik heb het dan niet over het begin van het WK voetbal in Rusland, dat is namelijk niet zo bijzonder, maar over het feit dat de besturen van de 3 belangrijkste centrale banken bij elkaar komen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op woensdag 13 juni besluit de Amerikaanse Fed over de rente in de Verenigde Staten (VS). Op donderdag 14 juni vergaderen de Europese centrale bankiers en hun Japanse collega’s sluiten de monetaire estafette op vrijdag 15 juni af.

Officiële rente opkrikken?
Met betrekking tot de Fed, verwacht de markt dat de bank de officiële rente met 25 basispunten zal opkrikken. Daarnaast wordt verwacht dat zij meer licht zal schijnen op de vraag hoeveel renteverhogingen er nog in het vat zitten voor de rest van het jaar. Dat laatste is namelijk waar de markt naar uitkijkt. Worden het nog 2 renteverhogingen (na die van volgende week), of toch nog maar 1?

We hebben herhaaldelijk geschreven dat de markt verwacht dat de Fed de rente dit jaar 4 keer zal verhogen, en concludeerden dat dit te optimistisch is. De laatste tijd zijn die verwachtingen inderdaad omlaag bijgesteld. Op woensdag 13 juni krijgen we hopelijk meer te horen over welke koers de bank voor de rest van 2018 uitgestippeld heeft.

Groeiramingen presenteren
De Europese Centrale Bank (ECB) zal de ramingen over de inflatie en economische groei publiceren. Elke afwijking kan de markt ertoe aanzetten om de verwachtingen over het afbouwen van het opkopen van staatsobligaties aan te passen. Ook kan er de markt haar verwachtingen over hoe snel de ECB de officiële rente zal verhogen, wijzigen.

Vooral bewegingen in rentes eurozone

Met de hoge inflatie in Duitsland (verzwakking van de groei in het land), de gestegen olieprijs en de zwakkere euro (die laatste 2 stuwen het inflatieniveau in de eurozone omhoog) zou het zomaar kunnen dat die verwachtingen inderdaad aangepast worden. Daarnaast zal ook veel afhangen van de woorden van de baas van de ECB, Mario Draghi tijdens de persconferentie na afloop. Zoals zo vaak, kan er vooral beweging optreden in de euro-dollarkoers en de rentes van de eurolanden.

De euro-dollarkoers
De euro-dollarkoers is de laatste weken eerst behoorlijk gedaald, om vervolgens weer op te krabbelen. De belangrijkste reden voor die daling was de vlucht naar veiligheid door de onrust in de opkomende markten. Echter, ook de onrust in Italië (de angst dat Italië uit de euro wilde stappen), de sterkere economische groei in de VS en de tekenen dat de economische groei in de eurozone wat vertraagt, speelden een grote rol.

De angst dat Italië vaarwelzegt tegen de euro, is nu echter alweer sterk verminderd. Mocht de Fed door laten schemeren dat de bank de rente minder vaak zal verhogen dan de markt verwacht, dan kan de euro-dollarkoers de komende tijd zomaar weer richting de 1,20 of hoger klimmen.

Ontmoeting tussen VS en Noord-Korea
Wat het bovenstaande kan versterken, is wanneer de ontmoeting tussen de Amerikaanse en Noord-Koreaanse president op dinsdag 12 juni goed verloopt. Dat zou namelijk betekenen dat de geopolitieke spanningen kunnen afnemen, iets wat doorgaans slecht nieuws is voor de waarde van de dollar.

Echter, voordat de Amerikaanse president Donald Trump naar Singapore vliegt voor de ontmoeting, ziet hij de ambtgenoten van de 6 grootste industriële landen op de jaarlijkse top van de G-7. De kans is groot dat die top tot meer onenigheid leidt. Dit door de recent ingevoerde Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium uit de Europese Unie en Canada. Wanneer de VS geïsoleerd komt te staan, dan kan ook dat slecht nieuws zijn voor de dollar.

Lage Duitse rentes
De rentes in Duitsland zijn de laatste weken flink gedaald, als gevolg van de vlucht naar veiligheid. Nu de vrees voor het uittreden van Italië wegebt, zou een herstel van die daling niet onlogisch zijn. Dit zeker met het oog op de top van de staats- en regeringshoofden van de eurozone. Wanneer daar concrete besluiten worden genomen, dan is de kans groot dat de markt dat interpreteert als het feit dat de eurolanden voor elkaar garant staan. Dat zou de Duitse rentes omhoog, en de rentes van landen als Italië omlaagdrukken.

Bij nader inzien is de stelling dat volgende week bijzonder wordt, onderschat. Vanaf zaterdag 9 juni (wanneer de leiders van de G-7 elkaar ontmoeten) tot en met vrijdag 15 juni kunnen alle dagen bijzonder worden. En dan moet de eurotop eind juni nog plaatsvinden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden