Rijksoverheid

Nieuws Kamerdebat

Wordt landbouwvisie een landbouwhallucinatie?

1 November 2018 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit was woensdag 31 oktober onderwerp van een politiek debat. Over de landbouwvisie van minister Schouten is iedereen enthousiast, maar tegelijkertijd ziet iedereen er iets anders in.

De landbouwwoordvoerders van zo goed als alle politieke partijen lieten hun licht schijnen op de voorstellen van minister Schouten. Dat Forum voor Democratie, Denk en 50Plus afwezig zijn valt eigenlijk niemand meer op. Deze partijen steken geen energie in het departement van Schouten. Het debat verloopt voorspelbaar, maar toch zijn er wat interessante punten te melden.

Clubhuis
Tjeerd de Groot (D66) nodigt iedereen uit in zijn clubhuis. Hij is blij met de landbouwvisie en constateert dat er voldoende draagvlak is om aan de slag te gaan met de concrete maatregelen. Kringlooplandbouw kent volgens D66 4 pijlers: diervoeder dat niet concurreert met menselijk voedsel, geen rottende maar rijpende mest, het voeden van de bodem en het tegengaan van voedselverspilling. Hij ziet Nederland daarbij als 1 groot gemengd bedrijf dat alle mest op eigen grond kwijt kan.

De Groot pleit voor 1 norm waaraan de boer moet voldoen, in plaats van de verschillende normen die nu worden opgelegd. Hij doelt op normen voor stikstof, fosfaat en ammoniak. Hij beseft dat de ontwikkeling hiervan een enorme opgave is, maar denkt dat de duidelijkheid die dit oplevert van belang is voor de boeren. Jaco Geurts (CDA) opperde vervolgens voor een soort van rapportcijfer, waarbij de boer vrij is op het ene onderwerp beter te scoren dan op het andere; mits het eindcijfer voldoende is.

Duidelijkheid is van belang voor de boeren

- Tjeerd de Groot

Opvallend was dat De Groot ervoor pleit om verder te kijken dan instituten als Wageningen University and Research en TNO, wat betreft advisering van overheidsbeleid.

Ten slotte vroeg De Groot aandacht voor vernieuwing via ketenconcepten en sprak hij zijn ongeloof uit over het feit dat de boerin die Hamletz introduceerde zelf een logo moest bedenken. "Dit soort concepten dienen professioneel geïntroduceerd te worden", gaf hij aan. "Dat moet ondersteund worden."

Dierenofficier van justitie
De spreektijd van de PVV werd benut door Barry Madlener en Dion Graus. Graus spreekt met name op het onderwerp dierenwelzijn en zijn passie voor dit onderwerp vertaalt zich in een stroom aan ideeën: zo wil hij een dierenofficier van justitie en moeten dierenrechten in de grondwet en het strafrecht verwerkt worden. Hij wil tevens dat er beroepsverboden komen en blijft een pleitbezorger voor de dierenpolitie.

Madlener vindt dat het ministerie aansprakelijkheid moet erkennen voor de eigen fouten in dossiers als de fraude met het Identificatie- en Registratiesysteem (I&R) en fipronil. Madlener vindt ook dat er een goede oplossing moet komen voor de knelgevallen in het fosfaatdossier. Daar heeft ook Geurts een mening over. Hij toonde zich aangeslagen over het feit dat zijn inzet niet geleid heeft tot een oplossing voor de knelgevallen.

PVV versus CDA en VVD
Het medeleven dat PVV toonde, leidde ertoe dat Geurts fel uithaalde: "De PVV stemt altijd voor de moties van de Partij van de Dieren (PvdD) die het boeren bijna onmogelijk maken. Het zijn krokodillentranen van de PVV."  Zowel Geurts als Helma Lodders (VVD) besteden een aantal van hun toegestane interrupties aan de PVV.

Esther Ouwehand (PvdD) verspeelde haar interrupties grotendeels aan Lodders: de VVD is haar duidelijk een doorn in het oog. Zo moest Lodders reageren op een brief uit 1996, waarin een passant verantwoordelijk werd gehouden voor het doodslaan van biggen tegen de muur. Lodders nam afstand van dat verwijt. VVD steunt de visie over kringlooplandbouw en ziet daarin een rol weggelegd voor innovatie. Lodders ziet graag dat de minister met een uitvoeringsvisie voor de landbouwvisie komt.

De PVV toont krokodillentranen

- Jaco Geurts

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) heeft zelf een nota geschreven over de verbinding tussen de boer en de burger en deze werd tijdens het debat ingediend. Dik-Faber zet in op de multifunctionele landbouw en vindt voedselverspilling een belangrijk thema: ze wil graag af van de regels over de grootte en vorm van groente en fruit.

Hallucinatie
Alle partijen steunen de visie van de minister, maar sommigen vrezen voor een lege huls. Laura Bromet (GroenLinks) vindt het bijzonder dat zoveel partijen de visie ondersteunen, ze vreest dat iedereen er in leest wat hem of haar past. Voor GroenLinks betekent de visie: minder dieren. Ook William Moorlag (PvdA) en Frank Futselaar (SP) vertalen de visie naar een kleinere veestapel. 

Futselaar is blij dat minister Schouten de Nederlandse voedselproductie onhoudbaar vindt. En zo haalt iedereen datgene uit de visie wat hem past en bestaat er een reële kans dat de angst van Moorlag waarheid wordt: dat de landbouwvisie een landbouwhallucinatie wordt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
nn 2 November 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10880392/wordt-landbouwvisie-een-landbouwhallucinatie]Wordt landbouwvisie een landbouwhallucinatie? [/url]
Iedereen is voor wereld vrede.
Daarom moeten wij ten strijde trekken tegen andersdenkende.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden