Shutterstock

Nieuws Waterschapsbelasting

Nieuwe heffingen voorlopig van tafel

12 December 2018 - Anne Jan Doorn

Het plan van de waterschappen, met als principe 'de vervuiler betaalt', is voorlopig van tafel. Diverse waterschappen hebben geconstateerd dat er onvoldoende draagvlak is voor het voorstel. 

De Unie van Waterschappen presenteerde in juni een nieuwe stelsel voor de waterheffingen. Daarbij was het uitgangspunt dat de vervuilers en de bedrijven die bovengemiddeld van de inzet van de waterschappen profiteren, ook meer voor die diensten moeten betalen. De waterkwaliteit wordt hierin voor het eerst meegenomen.

Boeren betalen meer
Er zal vooral aan de eigendomsbelasting (gerelateerd aan de waarde van het huis of de grond) worden gesleuteld. De grootste verandering in het voorstel was dat de verdeling tussen 'gebouwd' (huizen en bedrijven) en 'ongebouwd' (eigenaren van grond) wordt aangepast. Dit betekent dat boeren meer gaan betalen, en huizenbezitters minder.

Nu heeft de Unie van Waterschappen besloten om de beslissing over het nieuwe stelsel uit te stellen. Er is te weinig draagvlak binnen de diverse waterschappen. Daarom wil het bestuur de besluitvorming minstens een half jaar uitstellen. Na de verkiezingen van 20 maart 2019 zullen bij de waterschappen nieuwe besturen aantreden, die het dossier dan opnieuw moeten oppakken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden