Unie van Waterschappen

water natuur

Nieuws Politiek

Bijval afschaffen geborgde zetels waterschappen

Het wetsvoorstel om de geborgde zetels in de waterschappen te schrappen, kan op bijval rekenen van verschillende fracties in de Tweede Kamer. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat over de initiatiefwet van Kamerleden Laura Bromet en Tjeerd de Groot. Of zij genoeg medestanders krijgen, is nog onduidelijk.
25 April 2022
grasland water sloot

Nieuws Waterschappen

Boerenzetels staan op de tocht bij waterschappen

Boeren, bedrijven en natuurorganisaties krijgen automatisch een deel van de zetels in het waterschapsbestuur, de geborgde zetels. GroenLinks en D66 dienen na het zomerreces van de Tweede Kamer een initiatiefwet in om dat te veranderen.
12 Juli 2021
aardappelen beregenen droogte

Nieuws Water

Gebruik grondwater beter registreren

De registratie en metingen van het gebruik van grondwater moeten verbeterd worden. Dat staat in een rapport van een inventarisatie naar grondwateronttrekkingen die in opdracht van demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen is gedaan.
30 Maart 2021
water waterkwaliteit

Nieuws Waterschappen

Waterschapsbelasting volgend jaar hoger

Iedereen met een woning van meer dan €250.000 betaalt het komende jaar gemiddeld €0,75 per maand meer belasting voor de waterschappen. Dat blijkt uit een eerste prognose van de Unie van Waterschappen. De reden? De waterschappen moeten steeds meer investeren als gevolg van grotere uitdagingen.
10 November 2020
Veenweide

Nieuws Bodemdaling

Grondwaterstand in veenweiden onderzocht

Het waterschap gaat op korte termijn onderzoek doen naar de grondwaterstanden in de veenweidegebieden. Het is een van de onderdelen in de strategie om de bodemdaling in de veenweiden tegen te gaan.
8 Oktober 2020
grasland water sloot

Nieuws Waterschappen

Kamer wil boer in waterschap (nog) niet kwijt

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de geborgde zetel voor de agrarische sector in de waterschappen behouden. Dit bleek vandaag (maandag 22 juni) tijdens het Algemeen Overleg over water in het parlement.
22 Juni 2020
beregenen

Nieuws Droogte

Neerslagtekort hindernis voor beregenen in Zeeland

Het huidige neerslagtekort is nog nooit zo groot geweest in deze tijd van het jaar. Dat blijkt uit de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) van vandaag. Ondertussen gelden nieuwe beregeningsverboden.
27 Mei 2020
akkerbouw grond water waterkwaliteit

Nieuws Waterschapsbelasting

Nieuwe heffingen voorlopig van tafel

Het plan van de waterschappen, met als principe 'de vervuiler betaalt', is voorlopig van tafel. Diverse waterschappen hebben geconstateerd dat er onvoldoende draagvlak is voor het voorstel.
12 December 2018

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox