Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nieuws Landbouwbeleid

Hogan blijft bij aftopping GLB-gelden

7 Januari 2019 - Niels van der Boom - 5 reacties

Ondanks de vele kritiek op het aftoppen van bedrijfstoeslagen binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) blijft Eurocommissaris Phil Hogan bij zijn standpunt. Vanaf €60.000 krijgen bedrijven te maken met een aftopping van dit bedrag. De maatregel treedt eind dit jaar in werking.

De Europese Commissie (EC) kondigde halverwege 2018 aan dat de grote landbouwbedrijven in het vernieuwde GLB, dat in 2021 ingaat, met een aftopping van het GLB-bedrag te maken krijgen. Hiermee probeert de EC in te spelen op de kritiek dat grote bedrijven (te) hoge bedragen ontvangen.

Grens van €100.000
De landbouwbedrijven die jaarlijks meer dan €60.000 ontvangen, krijgen te maken met een reductie. Het maximaal te ontvangen bedrag komt op €100.000 te liggen. De rest wordt afgetopt en gaat terug naar de lidstaat. De directe betaling voor de kleine en middelgrote bedrijven gaat juist omhoog. Ook zijn de lidstaten verplicht 2% van hun directe betalingen apart te zetten, om zodoende jonge boeren van financiële steun te voorzien.

Ondanks dat er veel kritiek is geweest op het verlagen en aftoppen van de bedragen, blijft Hogan bij de maatregel. Dat schrijft Top Agrar. Volgens hem zorgt de aftopping voor gerichtere en eerlijkere betalingen. Daarbij noemt hij wel dat wordt er nog wordt gekeken naar de personeelskosten van een bedrijf. Aftoppen mag niet tot een verlies van banen leiden.

Familiebedrijf geholpen
Volgens Hogan hebben grote bedrijven het voordeel van schaalgrootte, waardoor de kosten per hectare lager liggen. Hierdoor kunnen zij met minder directe betalingen af, is de redenatie. "Het geld dat door aftoppen vrijkomt, wordt gebruikt om het niveau van de directe betalingen in de eerste pijler te stabiliseren", zo zegt Hogan. Hierdoor schieten de kleinere bedrijven er juist wat mee op, zoals familiebedrijven die in de Europese Unie veelvoorkomend zijn.

Het aftoppen treedt deze herfst in werking, in aanloop naar het nieuwe meerjarig financieel kader (MFK) voor 2021 tot en met 2027. In totaal bedraagt het GLB-budget €365 miljard.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Cornelis 7 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10880964/hogan-blijft-bij-aftopping-glb-gelden]Hogan blijft bij aftopping GLB-gelden[/url]
Helemaal mee eens, boven 25000 euro helemaal
niks meer jonge boeren fiscaal meer ondersteunen en niet zoals met pop3
Abonnee
Jantje 7 Januari 2019
Laat me raden: je krijgt op dit moment zelf 25.000 euro en je hebt een opvolger.
hans 7 Januari 2019
Veel gedoe voor de buhne.
Bedragen boven de 60.000 /100.000 euro gaan allemaal naar bedrijven uit de periferie, of grootgrondbezitters (adel). Deze bedrijven zullen direct verklaren "arbeidsplaatsen" te "moeten" schrappen bij korting op subsidies.
Zet idd gexwoon een grens, bij 50.000 max zal de besparing al enorm zijn, en zullen erg weinig praktiserend boeren geraakt worden.
Mooier zou nog zijn dan die besparing terug te geven,vooral op EERSTE HA., zodat iedere, dus niet de slechts de grootste, BOER in de EU wat lucht krijgt.
grondworm 8 Januari 2019
Dan gaan alle samenwerkingen weer uit elkaar en grote bedrijven opgesplitst worden.
Nu krijgen veel kleine bedrijven bedrijfstoeslag en er is nog een volledige baan naast hun bedrijf dat voor de helft verhuurd of onderverhuurd is die moeten ontzien worden?
???!!! 8 Januari 2019
stop die onzin direct, geen subsidies in welke vorm ook.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden