European Milk Board

Nieuws Boerenprotest

EU-boeren de straat op tegen vrije handel

25 Januari 2019 - Anne Jan Doorn - 13 reacties

Verschillende Europese boerenorganisaties hebben vrijdag 25 januari gedemonstreerd voor een eerlijk handelsbeleid. Ook de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) waren van de partij.

De demonstrerende boeren vinden de concurrentie met niet-Europese landen oneerlijk. Dit omdat de boeren in Europa te maken hebben met hoge standaarden voor milieu, dierenwelzijn en waterkwaliteit, terwijl er ook veel producten op de markt komen die daar niet aan voldoen. "De lagere kostprijs in de niet-Europese landen (door het ontbreken van de strenge normen) resulteert in oneerlijke concurrentie", aldus de NMV in een persbericht.

Zelfde standaarden
"Alleen de producten die voldoen aan dezelfde standaarden mogen op de Europese markt worden gebracht", zo luidt het standpunt van de demonstranten. Ze ageren vooral tegen de vrije handelsverdragen (zoals het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada). Ook stellen de organisaties dat de vrije handel meer macht geeft aan multinationals, waardoor de positie van de boer verzwakt.

De ongeveer 100 demonstrerende boeren begonnen rond het middaguur met hun protest in het Duits-Belgische Lichtenbusch. Ook is de groep van plan om een Europese boerenverklaring te ondertekenen. Daarbij roepen de boeren Brussel en de landelijke politiek op om zich te richten op een zo groot mogelijke Europese zelfvoorzieningsgraad.

Onverenigbaar met klimaatambities
Ook is de wereldwijde vrijhandel onverenigbaar met de klimaatambities. "Het onnodig verslepen van producten is zonde", zo stelt melkveehouder Hans Geurts tegenover de NOS. "Het leidt tevens tot meer CO2-uitstoot. Als landen zich richten op een grote Europese zelfvoorzieningsgraad, dan kan er worden bespaard op transport via zee- en luchtvaart."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
13 reacties
Abonnee
Arthuro 25 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10881155/eu-boeren-de-straat-op-tegen-vrije-handel]EU-boeren de straat op tegen vrije handel[/url]
Goedzo
Abonnee
melkert 25 Januari 2019
Goedzo

ps wel erg lage opkomst met 100 boeren, de rest had het zeker te druk
hans 26 Januari 2019
Zolang stookolie voor schepen en kerozine voor luchtvaart onbelast blijven zal de wereldhandel floreren.
René 26 Januari 2019
"Zolang stookolie voor schepen en kerozine voor luchtvaart onbelast blijven zal de wereldhandel floreren. "

De politiek vind het normaal, dat zelfs school gaande kinderen staken voor klimaat oplossingen. Terwijl wij allemaal weten vlees uit argentinie of uit Canada naar europa met vervuilende diesel schepen die zelfs nog ladingen verliezen op zee!! , omdat de multinationals erop op dat moment tegen dump prijzen kunnen inkopen. En wat doet de politiek hier tegen. NIKS. slape zooi in Den Haag ze blijven zich stijf eten en praten over zogenaamd duurzaaaamheid het eigen volk regels opleggen en indoctreneren met duurzaamheid ,maar als multinationals rotzooi inkopen in lage loonlanden en dit in Nederland als goud verkopen kan dit allemaal zomaar!!! terwijl eigen boeren aan eissen,wetten,regels en boetes moeten voldoen.

voorbeelden: Geen legbaterij eieren in nederland dit is verboden voor nederlandse boeren, maar als multinationals de eieren van legbaterijen elders bijvoorbeeld in oekraine voor een prikje inkopen mag dat dus van de nederlandse politiek.
In canada wordt gespoten met groei hormonen zodat dieren sneller groeien en nederland sluit hier een CETA verdrag mee? Waar is de partij voor de dieren op dit moment?????

ik noem dit alles concurentie vervalsing en dus strafbaar alleen denhaag ziet dat anders.

ik heb dan ook weinig respect voor de politici in den haag, ze moeten zich diep schamen!!!
willem 26 Januari 2019
fruittelers hebben altijd al te maken gehad met concurrentie van niet Europese landen!
Altijd lijdzaam moeten toezien hoe de haven van Rotterdam overspoelt wordt met fruit uit het zuidelijk halfrond!
Fruittelers zijn gewend aan bikkelharde concurrentie en piepen zelden.
Melkboeren hebben het altijd makkelijk gehad met al hun subsidies en beginnen nu te piepen.....Kijk naar andere sectoren als vollegrond tuinbouw, champignonsector en fruitteelt.Die moeten ook met oneerlijke concurrentie leven.Want oneerlijke concurrentie is het zeker!Daar moet ik de melkboeren gelijk in geven!
René 26 Januari 2019
Beste fruit teler ik heb begrip voor jullie situatie, daarom STOPPEN ook zoveel fruitelers,melkveehouders etc. in nederland. Dit land is alleen nog geschikt voor de goudzoekers en profiteuren voor degenen die het werk doen is géén plaats meer en worden uitgelachen/uitgefloten. en mogen megastallen met subsidie van europa in het oosten bouwen. Daar mag alles legbaterij, vlees met hormonen behandelen, dierenwelzijn ver beneden onze standaard (waar is de partij van de dieren?) fruit spuiten met middelen die hier al jaren verboden zijn (Waar is groenlinks?),sociaal onder betalen etc. En vervolgens komen deze producten via volle schepen, vrachtauto's, vliegtuigen etc(vervuilers c02uitstoot). naar nederland en dit mag!!!

en Kinderen zijn aan het staken voor het klimaat????!!!!, De hele politiek eenheid in den haag mag zich diep schamen!!!!!
hans 26 Januari 2019
René, waarom Partij voor de Dieren en Groen links aanhalen, daar waar die 2 partijen juist niets met de accoorden voor toelating in Nederland te maken hebben?
Voor de echte Judassen moet je toch werkelijk bij het CDA en de VVD zijn.
René 26 Januari 2019
100% gelijk Hans de echte judassen zijn inderdaad CDA en VVD en overige partijen ,daarom zei ik ook heel politiek den haag mag zich diep schamen!! Waarom ik partij van de dieren en groen links aanhaalde is dat zij het probleem verschuiven. Hiermee bedoel ik dat als er vraag naar een producten is en deze partijen (partij van de dieren en groen links) verbieden het of willen dat deze producenten inkrimpen of verdwijnen. Er elders op de wereld meer van geproduceerd gaat worden ter compensatie hiervan (meestal onder slechtere dierenwelzijnsnormen dan ons land ) en het vervolgens weer laten importeren (C02vervuilers transport) door de grote multinationals (die het met dump prijzen inkopen,)!! Het is toch te gek dat er meer geld voor de multinationals (aandeelhouders) overblijft dan voor de mensen die het werk moeten doen!!?? zie gele vesten opstand.

Het ergste vind ik nog dat ze huichelen over verbetering klimaat en spreken over dieren leed het wordt door dit beleid alleen maar slechter!!! De mensen willen eten linksom of rechtsom.

Dus hoe dom zijn deze politicie als ze de boeren weg pesten. Op korte termijn heel slim want hun salaris is veilig gesteld.

en het klimaat of dieren welzijn is voor deze partijen bijzaak!!!
René 26 Januari 2019
Ik vind het zéér a--sociaal dat onze politiicie onze concurentie positie zomaar gratis weg geeft (we worden uitgelachen door andere landen), terwijl in ons land de welzijnsnormen voor dieren, duurzaamheidsnormen op het hoogste niveau van de werled is.

TRIEST
hans 26 Januari 2019
René, de fout die jemaakt is dat Gr links en P vd D ook de import van onder "mindere" omstandigheden geproduceerde producten wil verbieden, naast eisen aan eigen boeren.
Zij bieden dus wel een toekomst voor eigen boeren, de eigen markt.

Multinationals kun je overigens, naast vervoerskosten belasten, meer aan banden leggen door de verkoop binnen je land direct te belasten, hogere BTW op invoerproducten.
René 26 Januari 2019
Nederland heeft de hoogste duurzaamheid en welzijns eisen op agrarisch gebied en nog is het voor deze partijen niet goed genoeg!!
kijk naar de oostvaarders plassen dan weet je hoe deze partijen vinden dat het moet of wolven explosief in aantal laten stijgen in nedederland en de schapen bruut pijn laten lijden door het bijten van de wolven dat is wat deze partijen willen. en dan praten over een slachhuis waar dieren na enkele seconden overleden zijn moeten ze bij de wolven minuten lang pijn lijden voor ze dood zijn en het ergste is de wolf eet ze maar half de rest laat hij liggen.

Waarom beginnen ze dan niet met import stop van mindere producten en het huidig hoge niveau van de Nederlandse boeren te behouden. i.p.v de huidige boeren weg pesten, met steeds gekkere (bv .insiminatie stop etc) voorstellen.


hans 26 Januari 2019
"Nederland heeft de hoogste duurzaamheid en welzijns eisen op agrarisch gebied "

Nou, nou, daar zeg je nogal wat.
Dieren die voor tenminste 60 - 70% gevoerd worden met import (GMO)voer.
Mest wat voor meerendeel ver vervoerd moet worden afgezet.
Productie die voor 80% in het buitenland verkocht moet worden.

Welk ander Europees land kent die cijfers, die benodigde energieverbruik? Duurzaam??
Kjol 26 Januari 2019
Of het nu gr links of pvdd is, de weg naar het pluche kennen ze allemaal, eenmaal daar zijn ze net als iedere andere politicus alleen maar bezig met lijfsbehoud en vrome praatjes.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden