Nationale Beeldbank

Nieuws Asbest

Boer moet zelf asbestdak kunnen saneren

6 Maart 2019 - Niels van der Boom - 10 reacties

Uit nieuw onderzoek naar de risico’s van werken met asbest blijkt dat er minder gezondheidsrisico’s zijn dan eerder werd aangenomen. LTO Nederland pleit er daarom voor dat boeren zelf hun asbestdaken mogen saneren. Dit moet, volgens LTO Nederland, een flinke kostenbesparing brengen.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de risico’s voor het verwijderen van asbestdaken verwaarloosbaar zijn. De beschermingsmaatregelen zijn niet noodzakelijk en brengen vooral zeer veel kosten met zich mee. TNO, Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit Nijmegen en Crisislab noemen het huidig asbestbeleid niet realistisch.

Het is voor LTO Nederland de reden om te pleiten voor een versoepeling van de regels. Het raamt de totale kostenpost voor asbestsanering in de landbouwsector op €880 miljoen, waarbij voor 2025 alles moet zijn gesaneerd. Vooral veestallen en loodsen hebben nog asbestplaten op het dak liggen.

Laat je leiden door realisme
Het onderzoek toont aan dat het verwijderen van deze platen nauwelijks gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Daarom moeten de boeren de ruimte krijgen deze klus zelf te klaren, zo zegt LTO Nederland. "Wanneer de dakeigenaar zonder gezondheidsrisico’s zijn eigen dak kan saneren, dan moet dit worden toegestaan", zegt Alfred Jansen, portefeuillehouder Veiligheid en Pacht bij LTO Nederland. "We moeten ons niet door angst, maar door realisme laten leiden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Abonnee
Flevoboer 6 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10881597/boer-moet-zelf-asbestdak-kunnen-saneren]Boer moet zelf asbestdak kunnen saneren[/url]
Dat betekent dat iedereen nu gaat wachten met het asbest saneren totdat deze regels zijn doorgevoerd.
Abonnee
845 xl 6 Maart 2019
Degene die al wel door dure gespecialiseerde bedrijven heeft laten saneren is dus te vroeg begonnen ?

???!!! 6 Maart 2019
maar gelukkig is het opnieuw de overheid die onbetrouwbaar is, daarop kun je vertrouwen.

STAF: ff checken of LTO zaken goed doet!

ben komende tijd druk, zelf een dakje vervangen!
Abonnee
boerke 6 Maart 2019
Waar kan ik de factuur van het saneren inleveren.
Frans 6 Maart 2019
Heb vorig jaar 3000 m2 laten saneren voor 7 euro. Met de subsidie van 4,5 euro eraf koste het maar 2,50 euro. Saneren kost in verhouding bijna niets, het nieuwe dak, dat maakt het duur.
Abonnee
truus 7 Maart 2019
asbest dak is meestal nog degelijker als de nieuwe cement vezel platen! ik kijk nog paar jaar de kat uit de boom vervangen kan altijd nog
Abonnee
boereke 7 Maart 2019
Meeste mensen die asbest vervangen hebben ,hebben ook subsidie gebeurd.dus die hoeven niks terug te eisen. Misschien wachten tot je dak mag laten liggen er zijn nog genoeg asbest waterleidingen in de grond en komen ze in 2025 achter dat een asbestdak zo gevaarlijk niet is.
Piet 7 Maart 2019
Tja boereke, die subsidie is er jarenlang geweest en was er ook voor jou. Na ontvangst subsidie koste de sanering maar een paar euro meer.
Abonnee
laapc 7 Maart 2019
Nog even asbest op het dak en damwandplaten eraf.
schoenmakers1 7 Maart 2019
ik ben zeer dwingend door de gemeente gedwongen om het te verwijderen, ik heb meer arbeid moeten verrichten om alles op te ruimen als ik zelf de platen had mogen verwijderen, dan ook nieuwe slechtere damwandplaten op het dak, een hoop spullen maar weggegooid omdat je niet wist waar er mee te blijven. Eind conclusie, de ondernemer is weer genaaid, mag alles betalen, is verantwoordelijk voor alle risico`s, en de ambtenaren, die lachen iedereen uit, maken zich alleen zorgen over hun pensioen, en net als de SS'ers zal dat altijd uitbetaald worden, en dan zeggen ze dat Afrika corrupt is???????????????????????????????????????????????
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden