Shutterstock

Nieuws Verenigde Staten

Trump wil fors snijden in landbouwsubsidies

12 Maart 2019 - Niels van der Boom

Terwijl Amerikaanse boeren zich in een diepe crisis bevinden, door de Chinese handelsblokkade, stelt de Amerikaanse president Donald Trump voor om de landbouwsubsidies voor 2020 met zo’n 15% te verlagen. Ook het landbouwministerie USDA moet de broekriem aantrekken.

Trump maakte maandag 11 maart het voorlopige budget bekend waar de United States Department of Agriculture (USDA) in 2020 over beschikt. De USDA kan volgens de conceptplannen over $20,8 miljard beschikken, wat een daling van $3,6 miljard is (vergeleken met de huidige financiën). Het betreft dus een verlaging van 15%, schrijft persbureau Reuters.

De behoorlijke verlaging moet tweeledig worden gerealiseerd. Allereerst moet de USDA zijn activiteiten herzien; overlappende activiteiten moeten worden geëlimineerd, waarna genereuze subsidieprogramma’s moeten worden afgebouwd.

Gewasverzekering
Voor de Amerikaanse boer zijn de gevolgen mogelijk nog groter. Het voorlopige budget stelt voor om fiks te snijden in de gewasverzekeringen; de kostenuitkering van 62% wordt naar verwachting verlaagd naar 48% en volgens de republikeinen moet ook het aantal boeren dat aanspraak kan maken omlaag. In het voorstel kunnen alleen de ondernemers met een inkomen van maximaal $500.000 aanspraak maken op een gewasverzekering.

Volgens Donald Trump moet de landbouwsector zuinig omgaan met geld van de belastingbetaler. In de sector kon dit nieuws niet op een slechter moment komen, want door de handelsoorlog met China bevindt deze zich in een diepe crisis; vooral de soja- en varkensvleessector zijn zwaar getroffen. Echter, gezien de democraten de overhand hebben binnen het congres wordt het budget naar verwachting niet goedgekeurd.

Vangnet
De Amerikaanse weersverzekering fungeert als vangnet voor de sector. De voorgestelde budgetverlaging slaat op de zogenaamde 'premium subsidy' die boeren kunnen afsluiten. Het programma is complex en omvat verschillende niveaus, waarbij de bedrijven diverse verzekeringen kunnen afsluiten. Die verzekeringen kunnen tot 80% van hun inkomstenderving vergoeden wanneer een gewas door extremen niet oogstbaar is.

Het voorstel wil ook verlagingen doorvoeren in de directe betalingen aan Amerikaanse boeren en het SNAP-programma. Dit programma steunt de burgers met een laag of geen inkomen in het kopen van gezond voedsel. De USDA is hier verantwoordelijk voor. Het verlagen van dit budget was eerder al de reden voor een fikse discussie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden