Agrifirm

Nieuws Jaarcijfers 2018

Agrifirm spekt leden met hogere winstdeling

15 Maart 2019 - Wouter Baan - 16 reacties

Alhoewel de omzet van Agrifirm opnieuw een daling laat zien, heeft de coöperatie het afgelopen jaar wel een hogere winst gerealiseerd. De leden mogen daarnaast gezamenlijk een bedrag van €28 miljoen verdelen, wat €3 miljoen meer is dan in 2017.

Wat opvalt aan de jaarcijfers, die het bedrijf vrijdag 15 maart naar buiten gebracht heeft, is dat Agrifirm het volumeverlies afgelopen jaar niet heeft kunnen stoppen. Dit is een trend die al een paar jaar aan de gang is. Het afgezette volume mengvoer daalde met 5,6% tot 3,6 miljoen ton, maar er werden wel meer bijproducten afgezet. Het diervoervolume levert per saldo 3% in tot iets meer dan 6 miljoen ton.

Agrifirm maakt geen onderscheid per land of diercategorie. Hierdoor is het onduidelijk in welke landen of deelsectoren minder voer is verkocht. Aangezien de coöperatie sterk is in Nederland, en zowel de rundvee- als varkensstapel daar is gekrompen, ligt een daling op de thuismarkt voor de hand.

Minder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen
Ook de plantaardige afzet (-10% tot 683.000 ton) pakt minder ruim uit; zo werden er minder gewassen en kunstmeststoffen afgezet. Deze cijfers zijn wellicht wat vertekend door de lagere saldo’s in de akkerbouwsector, als gevolg van de droge zomer van 2018. De omzet met betrekking tot de gewasbeschermingsmiddelen daalde met €8,6 miljoen tot €109,6 miljoen.

De totale omzet van de groep is met 1,5% gedaald tot ruim €2 miljard, al zegt dit weinig over de prestaties van Agrifirm. Wel houdt Agrifirm onder de streep meer geld over; het nettoresultaat plust namelijk met bijna €6 miljoen tot €44 miljoen. Agrifirm spreekt van een goed resultaat, welke is behaald onder uitdagende omstandigheden. Voorbeelden daarvan zijn de handelsoorlog, droge zomer en kleinere veestapel.

Meer geld naar leden
De leden van de coöperatie profiteren van de winsttoename, gezien het dividend met €3 miljoen stijgt tot €28 miljoen. Agrifirm introduceerde in 2018 ook 'de coop+ factor'. Dit is een verdeelsleutel tussen de nettowinst en het dividend; over 2018 is de factor 1,4. Dit betekent dat de uitkering voor Nederlandse leden 40% hoger ligt dan de winst die de coöperatie heeft geboekt. Agrifirm spreekt van een unieke constructie.

Daarbij kwam Agrifirm afgelopen jaar met de loyaliteitsregeling, waardoor de leden hun dividend tegen een aantrekkelijke renteopslag kunnen gaan inleggen. Met deze maatregelen neemt de coöperatie concrete stappen om de nieuwe strategie 'Better Together' inhoud te geven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
J 15 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10881693/agrifirm-spekt-leden-met-hogere-winstdeling]Agrifirm spekt leden met hogere winstdeling[/url]
Geld verdienen AAN een boerderij is makkelijker dan geld verdienen MET een boerderij. Verlies gewoon dumpen bij de klanten.
bep 15 Maart 2019
Eerst laten betalen en dan terug geven dan heb je er toch mooi gebruik van kunnen maken . sinterklaas bestaan niet ( denk)
Zandboer 15 Maart 2019
Terugbetaling deels van voorfinanciering is dit toch? Of zie ik het verkeerd?
Abonnee
Kjol 15 Maart 2019
bep schreef:
Eerst laten betalen en dan terug geven dan heb je er toch mooi gebruik van kunnen maken . sinterklaas bestaan niet ( denk)
Ja slimmerik, kun je het geld vervolgens tegen 6% rente wegzetten in de loyaliteit regeling. Ik ken geen bank die dat geeft.
bep 15 Maart 2019
Kjol eerst goed lezen voor je reageert slimmerik.
Koos 15 Maart 2019
Bij een particuliere onderneming kreeg je niks terug en zouden ze zeggen, leuk rendement gedraaid.
Realisf 15 Maart 2019
Matige journalistiek. In het jaarverslag staat dat Agrifirm juist meer voer in de varkenshouderij heeft verkocht.
Jorge 15 Maart 2019
Let op! het geld wat je in brengt komt net als bij Friesland Campina eerst bij je inkomen bij dat houdt bedrijfstechnisch in dat het nog geen 3 procent rente is want als je zelf het geld investeert krijg je ook 21% BTW terug. Dit houd in als je 90 koeien hebt je 100.000 euro prive geld hebt staan bij Fc. en eigenlijk voor bijna 250.000 euro aan fosfaatrechten had kunnen kopen. bedankt bestuur FC Eerlijkheid duurt het langst groet Jorge Knipscheer
Kjol 15 Maart 2019
Niet handig dat je nog geen BV hebt, dief van eigen portemonee.
Akkerbouw2.0 15 Maart 2019
Jorge schreef:
Let op! het geld wat je in brengt komt net als bij Friesland Campina eerst bij je inkomen bij dat houdt bedrijfstechnisch in dat het nog geen 3 procent rente is want als je zelf het geld investeert krijg je ook 21% BTW terug. Dit houd in als je 90 koeien hebt je 100.000 euro prive geld hebt staan bij Fc. en eigenlijk voor bijna 250.000 euro aan fosfaatrechten had kunnen kopen. bedankt bestuur FC Eerlijkheid duurt het langst groet Jorge Knipscheer
Vooral blijven investeren, geen reserves opbouwen.
En dan straks weer klagen als de melk een paar maanden 20 cent is.
Abonnee
Dirk 16 Maart 2019
Nou akkerbouw 2.0, met € 0,20 kan niemand rendabel draaien hoor!
Wel een beetje realistisch blijven he.
Met een tarweprijs van € 0,10 beginnen jullie ook te klagen hoor.
En reserves opbouwen met de huidige melkprijs?
Ben jij wel goed geinformeerd?
Frans 16 Maart 2019
We hebben het ook bij de andere grote voercooperatie gezien, vermogen op naam en uitkeringen. Ondertussen de brok een paar cent te duur. Met scherp inkopen kan ik bij de huidige melkprijs flink reserveren.
Wullum 17 Maart 2019
Juist in deze tijd moet de landbouw samen opterkken om nog een kleine vuist te kunnen maken en niet de sectoren tegen elkaar uitspelen
Cees 17 Maart 2019
Juist wullum de voerbedrijven(En de rest van de periferie) zouden zich meer moeten realiseren hoe hard ze de boeren nodig hebben voor hun verdienmodel. En meer partij moeten kiezen voor de Nederlandse boeren. In plaats van door investeren in het buitenland de productie naar het buitenland te verplaatsen.
De fries 18 Maart 2019
Als lid krijg nu dat rendement wat in het buitenland wordt gemaakt. Hoef ik niks voor te doen. Krijg ik er ook nog 6 % op. En ben zonder deze uitkering toch al goedkoper uit dan bij particuliere handel. En krijg beter onderbouwd advies , want particuliere handel adviseert alleen wat in de gids van D....y staat.
18 Maart 2019
De meeste winst wordt in Nederland gemaakt. In het buitenland wordt vooral geïnvesteerd.
Bij Agrifirm zit je goed hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar je moet ook kijken naar wat die investeringen gaan betekenen.
Het investeren in het buitenland is ook niet makkelijk maar wel genoeg kansen. Google maar eens: Investeren in de varkenskolom in Hongarije, Roemenië, Oekraïne en Rusland
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Granen

Dit doen de poolprijzen graan bij Agrifirm

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden