Shutterstock

Nieuws Verkiezingen

Platteland stemt massaal op Forum voor Democratie

21 Maart 2019 - Wouter Baan - 25 reacties

'The day after' is altijd beladen en onzeker, maar 1 ding staat vast: Forum voor Democratie (FvD) heeft bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten een fikse verkiezingswinst geboekt. Daarbij hebben vooral veel plattelandsgemeenten massaal op de partij van Thierry Baudet gestemd.

In alle provincies staat FvD in de top 3, wat betekent dat de partij in alle windstreken populair is. Zo is de partij de grootste in de provincies Zuid-Holland en Flevoland en is de partij in Gelderland, Friesland, Groningen, Limburg, Brabant en Noord-Holland als tweede geëindigd. De winst van FvD gaat ten koste van de PVV en SP, en in mindere mate ook van de VVD en het CDA.

Op de avond van de verkiezingsuitslagen zei Baudet tegen de NOS dat hij wil stoppen met de 'klimaatgekte'. Daarmee bedoelt hij dat gestopt moet worden met het bouwen van windmolens en aanleggen van zonneakkers. Ook wil Baudet af van massale immigratie en wil hij meer ruimte creëren voor ondernemers. "Wij gaan voor een ingrijpende koerswijziging."

Forum populair op het platteland
Ook boeren vallen voor het gedachtegoed van Baudet, al is niet te zeggen wat de stem van agrarisch Nederland de partij uiteindelijk heeft gebracht. Aangezien FvD in veel plattelandsgemeenten groot is, kan er wel worden geconcludeerd dat het geluid van Baudet vooral ook buiten de randstad aanslaat. 

In de gemeente Noordoostpolder in Flevoland, waar landelijk gezien de meeste boeren wonen (843 in 2016), staat FvD op plek 2. Het CDA heeft in die gemeente gewonnen. Ook in bijvoorbeeld de gemeenten Hardenberg (Overijssel), het Westland (Zuid-Holland), het Brabantse Berkelland, Ede (Gelderland) of Súdwest Fryslân staat FvD hoog in de (voorlopige) uitslagen. 

Coalitie verliest
Ook GroenLinks heeft aan populariteit gewonnen. Deze partij won 5 zetels in Noord-Holland en is daar dan ook de grootste. In de andere provincies eindigde de partij van Jesse Klaver buiten de top 3. De regeringspartijen (VVD, CDA en D66) hebben daarentegen veel stemmen verloren. Dit geldt overigens niet voor de ChristenUnie, want de partij van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) kreeg er landelijk zo'n 100.000 stemmen bij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
25 reacties
???!!! 21 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10881766/platteland-stemt-massaal-op-forum-voor-democratie]Platteland stemt massaal op Forum voor Democratie[/url]
kop van jut moet vaker in de media komen!
nu is er actie!
zodra die plucheklever een mening geeft:
terstond het omgekeerde doen!

Klasse (mede)boeren!

CALON ROT OP en NEEM LTO MEE, wegwezen!
Ton Westgeest 21 Maart 2019
Dit gebeurt er dus als je allerlei gekkigheid wil doorvoeren met het klimaat. Liegen dat CO2 de verwarming van de aarde zo ontzettend beïnvloedt.
Arrogante kandidaten die ons de les lezen,keer op keer liegen en bedriegen. De deur wijd openzet voor alle migranten en ons belastinggeld gewoon meegeeft met Polen en andere Oostblokkers.
CHAPEAU NEDERLAND.

Veel sterkte Thiery.... want nu begint het pas. Het wordt een heidense klus! Wat er ook gebeurt, we zullen je proberen te steunen tegen alle gekkies!!!(Calon)
Abonnee
dramos 21 Maart 2019
Fvd weet helemaal niks van landbouw, schoppen tegen de huidige coalitie, maar je komt hier helemaal niks verder mee. En samenwerken wil Fvd ook niet dus, we krijgen nu steun in de regering van Groen links, nou bedankt Fvd stemmers, had even verder nagedacht.
john 21 Maart 2019
Als de regering de kant van GL op gaat krijgen we ook gele hesjes in Nederland.. Wat er nu gebeurd is met de fvd en het signaal wat er afgegeven wordt mag het kabinet niet links laten liggen in de keuzes die ze gaan maken. Feit blijft wel dat de linkse kliek weer verder gekrompen is!
Piet Jansen 21 Maart 2019
Linkse kliek is idd gekrompen, wat positief is. Maar wat krijgen we er voor terug? Een "gek" die anti Europa is en die referendum hoog in het vaandel heeft staan! Samenwerken vindt hij moeilijk! In de provinciale politiek zijn het stuk voor stuk mensen met weinig of geen ervaring! We wachten af.
schoenmakers1 21 Maart 2019
hoezo is iemand die de waarheid spreekt een "gek"
Abonnee
Leen 21 Maart 2019
Laat ons allereerst even stellen dat hetgeen er nu zit niet anders dan afbraak heeft gerealiseerd voor het agrarisch. Als we in het agrarisch weer vooruit willen zullen we toch eerst van die klimaatgekte af moeten ; en er zal ook eens wat meer ruggegraat getoond moeten worden richting Brussel. Frankrijk Duitsland enz. doen dat tenslotte ook . Er zitten in de Forumclub mensen die van oorsprong van de boerderij komen dus zover staan die er nu niet vandaan. Wanneer er straks nog eens geregeerd moet worden moet dat toch met andere partijen en dan gaan de scherpe kantjes er nog wel wat vanaf. Ik ben in ieder geval vooralsnog heel erg blij met de grote overwinning van Forum!!!
speklap 22 Maart 2019
eindelijk een alternatief voor vele vvd en cda colleges in de provincie om zich niet in te laten met boeronvriendelijke partijen !!!
speklap 22 Maart 2019
ook heb ik het idee dat vele jongeren nu wel zijn gaan stemmen en met name op FVD (verklaard de hoge opkomst), omdat die het milieu beleid te snel en onbetaalbaar vinden. zeker als je net een eerste huisje hebt gekocht, word je als je niet oplet verplicht om een warmtepomp een tesla en ook nog zonnepanelen te kopen .....
Abonnee
Kjol 22 Maart 2019
Nu nog een Forummer bij de LTO als vervanger van Calon.
Abonnee
Boer Jan 22 Maart 2019
Kjol schreef:
Nu nog een Forummer bij de LTO als vervanger van Calon.
Dhr. Calon alleen vervangen bij onze belangenbehartiger zal niet voldoende zijn, het is dezelfde ambtelijke sfeer, en projectjes rondpompen om maar vooral zelf in de benen te blijven die dat onze organisatie aantast.
Dit terwijl er heel veel goede mensen werken, en vooral ook veel goede mensen in den lande zich inzetten voor de zaak.

Wat er met de staten verkiezingen gebeurt is, kan je ook koppelen aan de lto organisatie. de vraag die rijst: gaat iemand daar wat aan doen?

Als ik de berichten zo gelezen heb hier en daar, zou ik me als hoofd bestuurder van dergelijke club ernstig zorgen maken, en bottom up, top down zorgen dat de achterban zich gehoord gaat voelen.
Ton Westgeest 22 Maart 2019
Hoe ziek en onbetrouwbaar links de universiteiten zijn, blijkt maar weer eens uit de doods bedreiging aan het adres van Baudet.

Een groen links universiteits- medewerker de extremist Corne Hanssen roept Folkert van der Graaf op.....

Veel gekker kan het niet worden. We wisten al dat Wageningen- en Universiteit Twente ons al jaren in diskrediet wist te brengen met gemanipuleerde en verkeerde cijfers, maar dit slaat alles!!!!

In ieder geval kan Universiteit Utrecht wat mij betreft ook op de zwarte lijst...
petatje 22 Maart 2019
Volgens mij benoemde Thierry hier al iets van in zijn na-verkiezingstoespraak..Wellicht een hoger waarheidsgehalte als het nieuws van de meeste journalisten.
Abonnee
Kjol 22 Maart 2019
Laat de leden kiezen wie de LTO bestuurder wordt.
Kees 22 Maart 2019
Onderzoekers van universiteiten publiceren graag onderzoeken die in de belangstelling komen. Kunnen ze weer een aantal maanden voor een paar duizend euro vangen per optreden, lezingen geven en in tv programma's verschijnen.
Kees 22 Maart 2019
Tijdens mijn studie had Roos Vonk de studie gepubliceerd over hufterige vleeseters. De hogeschool waar ik toen studeerde wilde haar uitnodigen voor een lezing. Maar het tarief lag rond de 5000 euro per lezing. Dat vond de betreffende hogeschool toch iets te gortig en hebben er vanaf gezien. Ik denk dat mevr. Vonk wel leuk verdient heeft in die periode......
john 23 Maart 2019
Als de regering de kant van GL op gaat krijgen we ook gele hesjes in Nederland.. Wat er nu gebeurd is met de fvd en het signaal wat er afgegeven wordt mag het kabinet niet links laten liggen in de keuzes die ze gaan maken. Feit blijft wel dat de linkse kliek weer verder gekrompen is!
hans 23 Maart 2019
john, gele hesjes zijn juist tegen het liberale EU gesteunde beleid wat de kabinetten met grote VVD invloed voeren, niet tegen sociaal en economisch ecologisch beleid.
Wanneer zien jullie nou eens dat dit mondiaal liberale beleid slechts ten koste van èn de burger, en het milieu gaat?
Internationale bedrijven die mega winsten behalen, daarover bijna geen belasting betalen, wel veel subsidies opslurpen, en vooral bestaan door uitbuiting van mens en omgeving.
Wanneer zal in het westen weer één persoon gewoon een familie kunnen onderhouden, en goed leven zonder mega-lening? Over welvaart gesproken ...
duurzaam lid 23 Maart 2019
kjol,
er zijn verkiezingen voor de provinciale staten geweest,
dit moet je niet vervuilen door lto bestuursverkiezingen.
???!!! 23 Maart 2019
zowel Kjol als Duurzaam Lid zijn dwalende
Duurzaam: LTO roept op tot gehoorzaamheid aan PvdA; arrogantie en waanzin ineen.
Kjol: LTO heeft geen bestuurdersverkiezing nodig, maar een opheffingsvergadering.
Stemadvies van LTO voor de opheffing van de agrarische sector zou voor elk resterend lid aanleiding moeten zijn om op te zeggen. Zouden die paar boeren onder steen liggen? Vinden ze de wekelijkse van reclame doordrenkte indoctrinatiepost werkelijk ca. €30-50per week waard?
Joost 24 Maart 2019
Hahaha, wat zijn er toch veel onbenullen in dit land.
Enerzijds die Calon met zijn LTO die de DDT weer met de schep over het land willen gooien en de stront weer in de beek willen laten lopen.
Anderzijds die Baudet die af en toe een gedichtje voordraagt en daarmee 1 op de 7 nederlanders achter zich krijgt en waarschijnlijk zelfs 1 op de 5 boeren.
Verder heb je nog de supermarkten die zelf hun regels stellen die de helft zwaarder liggen dan de wet.
Dan heb je nog de oude politiek die alles maar dan ook alles doen om hun overbetaalde baantje te behouden.
En de consument cq burger die in al dit geweld zijn, internationaal gezien, veel te hoge loon gebruikt om alles te kopen wat in plastic verpakt zit en juist goedkoop is. Maar wel meepraat met de supermarkt dat alles organic moet en duurzaam.
Ik ga lekker het gras maaien en genieten van het mooie weer.
Prettige zondag nog.
akkerbouwer 24 Maart 2019
OVERPRODUCTIE MAAKT DAT DE PRIMAIRE SECTOR ZELF HONGERLIJDT

Als het goed gaat in de landbouw hoor je niemand, nu heeft LTO, Groenlinks, Pvda, Pvdd, het gedaan

Zouden we zelf ook beter niet eens een keer in de spiegel kijken??

We produceren ongeveer 8x de hoeveelheid aardappelen,uien,melk dan dat we zelf nodig hebben....
Misschien allemaal 20% minder doen en een dik belegde boterham verdienen.
We exporteren de melk(poeder) en blijven zelf met de stront zitten.
Voorheen werd er 15kuub mest utgereden bovengronds nu zijn er mensen die 45kuub injecteren.
In een normaal jaar geven we onze aardappelen en uien mee in de hoop dat het tarra rapport mee valt.

Nu zijn we collectief geld aan het rond pompen en maken we ons druk over een politici die PRECIES zegt wat de mensen denken.

MAAR het is net als bij Fortuin zijn LPF en Wilders zijn PVV.
populistisch doen geen beleid hebben en geen verstand hoe je een land moet runnen.
Je kunt een land niet runnen als een bedrijf, kijk maar hoe Trump denkt dat het moet. Niets maar dan ook helemaal niets heeft deze beste man voor elkaar gekregen.
jobs jobs jobs... de economie was al aan het warm draaien toen hij aan de macht kwam.

Populisme rechts of links heeft nog nooit een economie verder geholpen. nog NOOIT
Awe 24 Maart 2019
Jammer dat de landbouw als een kude dier reageert op de politiek.. Jaja een vuist maken tegen links.. Mensen mensen toch.. Ga eens een Googlen en zie wie we aantreffen.. Paul cliteur... Deze man staat achter fvd... Maar is ook de man voor de rechten van het dier.. Oprichter varkens in nood oprichter partij voor de dieren.. Boeren.. Proficiat met jullie stem...!!!!
vkhouder 24 Maart 2019
Klopt @akkerbouwer, de toeleveranciers en afnemers hebben baat bij overproductie. Daar is hun verdienmodel op gebaseerd. Maar minder produceren zal niet snel gaan gebeuren. Toeleveranciers en afnemers hebben het op de meeste boerenbedrijven al voor het zeggen. Doordat ze de ondernemers op de been houden met financieringen. Al hebben de betreffende ondernemers vaak niet in de gaten of te laat dat gebruik wordt gemaakt van verliesfinancieringen of zelfs bodemloze-put-financieringen (=fiscale term). Ze worden klem gezet tussen schuldsanering en de stromanconstructie. De meeste kiezen dan voor de laatste optie.
akkerbouwer 24 Maart 2019
Awe straks heeft DCA het nog gedaan want zijn de boeren vergeten te vertellen wie Paul Cliteur is.....

Ongelooflijk hoever onze sector heen is, idd. stromanconstructie.
Je snapt gewoon niet dat er veel, heeeeel veeeel mensen zijn die het zo ver laten komen b-p financieringen.
ik heb familie die bij 1 van de grote boekhoudkantoren dat werkt in de landbouwsector, zij vertelde me dat het ongelooflijk is wat er de afgelopen decennia gebeurd is qua financieringen.

De banken hebben zekerheid nodig en gebruiken heel veel landbouwgrond op hun balans om een positieve rating te krijgen als het gaat om dekkingsgraad, voor de duidelijkheid dekkingsgraad van de bank!!
Abonnee
Kjol 25 Maart 2019
akkerbouwer schreef:
OVERPRODUCTIE MAAKT DAT DE PRIMAIRE SECTOR ZELF HONGERLIJDT

Als het goed gaat in de landbouw hoor je niemand, nu heeft LTO, Groenlinks, Pvda, Pvdd, het gedaan

Zouden we zelf ook beter niet eens een keer in de spiegel kijken??

We produceren ongeveer 8x de hoeveelheid aardappelen,uien,melk dan dat we zelf nodig hebben....
Misschien allemaal 20% minder doen en een dik belegde boterham verdienen.
We exporteren de melk(poeder) en blijven zelf met de stront zitten.
Voorheen werd er 15kuub mest utgereden bovengronds nu zijn er mensen die 45kuub injecteren.
In een normaal jaar geven we onze aardappelen en uien mee in de hoop dat het tarra rapport mee valt.

Nu zijn we collectief geld aan het rond pompen en maken we ons druk over een politici die PRECIES zegt wat de mensen denken.

MAAR het is net als bij Fortuin zijn LPF en Wilders zijn PVV.
populistisch doen geen beleid hebben en geen verstand hoe je een land moet runnen.
Je kunt een land niet runnen als een bedrijf, kijk maar hoe Trump denkt dat het moet. Niets maar dan ook helemaal niets heeft deze beste man voor elkaar gekregen.
jobs jobs jobs... de economie was al aan het warm draaien toen hij aan de macht kwam.

Populisme rechts of links heeft nog nooit een economie verder geholpen. nog NOOIT
Kan wel duidelijk lezen dat je kennis van het buitenland op een laag pitje staat, stap toch eens in het vliegtuig en interesseer je eens echt in de wereld voordat je maar wat roept.
De economische groei van na de oorlog was juist te danken aan politici die met hun beide benen op de grond stonden en er is keihard gewerkt. De traditionele pluche zitters echter, vooral die van de laatste decennia, hebben alleen maar geld bijgedrukt en schulden gecreëerd, zo kan het niet langer, het moet anders om een catastrofe te voorkomen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden