Hans Engbers / Shutterstock.com

Nieuws Rabobank

Rabobank verlaagt krediet voor boeren al jaren

18 April 2019

Rabobank heeft het uitstaande krediet bij boeren en tuinders sinds 2011 steeds verder verkleind. Ieder jaar werd dit krediet met €600 miljoen verlaagd. Dat blijkt uit berichtgeving van het Financieele Dagblad (FD).

Rabobank ziet dat de vraag, vanuit deze traditionele doelgroep van de 'boerenleenbank', terugloopt. De reden daarvoor is onduidelijkheid over de toekomstige milieuregels. Ook is Rabobank kritischer geworden bij de financiering, wat een gevolg is van de kredietcrisis. Uit jaarverslagen blijkt dat het uitstaande krediet sinds 2011 met €4,3 miljard is gedaald tot €26 miljard.

Het FD schrijft dat deze afname opvallend is, gezien de landbouwsector sinds de Tweede Wereldoorlog kapitaalintensiever is geworden. Daarbij staat de sector aan de vooravond van meerdere kostbare investeringen, mede door de nieuwe klimaateisen. Daarentegen heeft Rabobank nog altijd een marktaandeel van 85% in de financiering van boeren en tuinders. 

Minder geïnvesteerd
Volgens Rabobank hebben agrarisch ondernemers minder geïnvesteerd, omdat ze duidelijkheid willen over het klimaatbeleid. Bovendien hebben melkveehouders de afgelopen 2 jaar de ontwikkelingen rond het stelsel van fosfaatrechten afgewacht. Volgens Carin van Huët, de directeur Food & Agri, zet Rabobank in op een kortere looptijd van leningen. Daarnaast wordt het onderpand dat de ondernemer meebrengt, minder meegenomen dan de cashflow.

Tevens wil de bank dat boeren zelf meer moeten kunnen financieren. De eis is dat er, net zoals bij andere ondernemingen, een solvabiliteit van minimaal 30% à 40% moet zijn. Ook de afname van het aantal boeren in Nederland is een reden voor het lagere krediet dat Rabobank heeft uitstaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Economie

Rabobank: economische groei komt tot stilstand

Nieuws Benoeming

Rabobank stelt Belg Decraene aan als topman

Nieuws Rabobank

Rabobank: melkveehouderij is kwetsbare sector

Nieuws Rabobank

Rabobank zet 10% meer leningen uit in agri sector

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief