Shutterstock

Nieuws Zonnepanelen

Vermogen zonnepanelen stijgt behoorlijk

26 April 2019 - Anne Jan Doorn - 3 reacties

Het totale vermogen van de zonnepanelen in Nederland is in 2018 met meer dan de helft toegenomen. Deze groei is vooral gerealiseerd door bedrijven. Uit de nieuwe cijfers van het CBS blijkt tevens dat er nog altijd meer zonnepanelen aangeschaft worden.

Het vermogen van de zonnepanelen in Nederland is over 2018 met 1.500 megawatt gegroeid naar 4.400 megawatt. De toename kwam bij bedrijven uit op 71% en bij woningen op 37%. Dat de groei bij de bedrijven groter is, komt voornamelijk door de aanleg van zonneparken.

De aanleg van zonneparken is afgelopen jaar ook explosief gegroeid. Het aantal zonneparken kwam in 2017 uit op 22, waar dat in 2018 gestegen is naar 65. Daarnaast blijkt dat het vermogen dat in 2018 bij bedrijven werd gewonnen, voor 20% afkomstig was van zonneparken. In 2017 was dat nog 9%.

Geen cijfers over agrarische bedrijven
Ook op en bij agrarische bedrijven zijn veel zonnepanelen te vinden. Het CBS heeft echter geen cijfers over het vermogen van de zonnepanelen op deze agrarische bedrijven. Uit berekeningen blijkt wel dat zo'n 10% van de Nederlandse landbouwgrond gevuld moet worden met zonnepanelen om de energiedoelstellingen van 2050 te behalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
schoenmakers1 26 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10882227/vermogen-zonnepanelen-stijgt-behoorlijk]Vermogen zonnepanelen stijgt behoorlijk[/url]
volgens kenners van de markt weten ze nu al niet waar ze met de elektriciteit heen moeten op een zomerse dag, geeft maar weer eens aan hoe erg het gesteld is met onze beleidsmakers
Ton Westgeest 26 April 2019
En de buitenlandse witwassers maar subsidies geven, zodat ze onze goede landbouwgrond kunnen vol leggen met zonnepanelen.

Weg goeie grond.....weg subsidies.....weg saldering.....weg betaalbare grond.....weg energieprijs voor het terugleveren!
Frans 27 April 2019
Zolang er flinke vordseloverschotten zijn en dus matige prijzen voor boerenproducten, mogen ze van mij alle akkers volleggen met panelen. Een prima eerste gewas.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden