Agrifoto

Nieuws Abn Amro

Aantal faillissementen in landbouw stijgt licht

2 Mei 2019 - Kimberly Bakker

Het aantal faillissementen in de landbouwsector laat over de afgelopen maanden een kleine stijging zien, maar blijft over het algemeen zeer laag. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van ABN Amro.

Het aantal faillissementen in de agrarische sector heeft in de afgelopen maanden een stijgende lijn laten zien, maar bevindt zich nog steeds op een zeer laag niveau. "Ondanks dat slechts een gering aantal agrarische bedrijven failliet is gegaan, is het duidelijk dat veel boeren worstelen om hun hoofd boven water te houden", zo schrijft de bank in het rapport.

Laagste faillissementsgraad
De bank merkt wel op dat de faillissementsgraad in de agrarische sector altijd al laag is geweest. "De sector consolideert, al zijn er ook boeren die stoppen vanwege de regeldruk", zo schrijft het. Over 2018 kende de sector 110 fusies en overnames, wat er 20 meer zijn dan over 2017. Daarentegen lag het aantal fusies en overnames 10 jaar geleden nog op slechts 40.

De bank schrijft dat de toename voornamelijk te maken heeft met lagere prijzen en de druk om te voldoen aan de veranderende regels. "Hierdoor moeten boeren op zoek naar nieuwe verdienmodellen." Dat is ook terug te zien in de varkenshouderij. Hier waren de prijzen in 2018 laag en dat heeft de sector geschaad. Inmiddels noteren de prijzen weer hoger. Deze cyclus zorgt doorgaans voor een stevige prijsfluctuatie.

Verwachting voor de toekomst
ABN Amro verwacht dat de stijging van het aantal faillissementen in 2019 verder doorzet, met een groei van 2% tot 5% ten opzichte van 2018. "Het is echter denkbaar dat dit percentage nog hoger komt te liggen. Zo hebben de pluimvee- en varkenshouderij een stoppersregeling waar tot begin 2020 gebruik van kan worden gemaakt."

Overigens is de verwachting in het aantal faillissementen in de landbouw nog positief te noemen wanneer een vergelijking wordt gemaakt met de verwachting voor heel Nederland. ABN Amro verwacht namelijk dat het aantal faillissementen in ons land in 2019 met ongeveer 10% gaat stijgen. Volgens de bank heeft dit te maken met de wereldwijde groeivertraging van de economie, wat bijvoorbeeld terug te zien is in de export.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden