Agrifoto

Nieuws CBS

Biologische sector groeit ook in 2018 gestaag door

9 Mei 2019 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

De biologische sector blijft groeien, zo ook in 2018. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de biologische veestapel met 10% groeide, waar het biologische landbouwareaal met 3% gegroeid is.

Het biologische landbouwareaal in Nederland is over 2018 gestegen naar 58.000 hectare. Dat is 3,3% van de totale oppervlakte landbouwgrond in Nederland. Wat betreft het biologische areaal is het grootste gedeelte in gebruik voor grasland: ruim 40.000 hectare. Daarmee groeide het areaal grasland in 2018 met 0,8% en over de afgelopen 6 jaar liet het areaal van grasland zelfs een groei van 19% zien.

Veestapel van invloed
Dat het biologische graslandareaal stijgt, komt ook door de groei van de veestapel. De biologische veestapel groeide met 10% tot 3,9 miljoen. Van de totale veestapel is 3,4% biologisch, waar dat in 2017 nog 2,9% was. De groei van de veestapel is voornamelijk terug te zien in de toename van het aantal biologische geiten. Die groep groeide namelijk met 25% tot 55.000 dieren.

De varkensstapel liet in 2018 ook een stevige groei zien: +6% tot 97.000 varkens. De melkveestapel bleef ongeveer op hetzelfde niveau. Waar in Nederland ongeveer 1,9% van de koeien biologisch gehouden wordt, ligt dat percentage in Europa op 3,8%.

Akkerbouwareaal 
Het akkerbouwareaal bedraagt 11.700 hectare, wat 8% is meer dan 1 jaar geleden. Daarmee neemt het biologische akkerbouwareaal 0,7% van het totale landbouwareaal in Nederland in beslag. Het grootste deel van het akkerbouwareaal wordt benut voor akkerbouwgroenten (46%), waarna de granen (30%) en aardappelen (14%) volgen. In Nederland ligt de teelt van biologische aardappelen en groenten boven het Europese gemiddelde. In het afgelopen jaar groeide het areaal braak het meeste: +54%.

De groei in de primaire biologische sector is eveneens terug te zien in de supermarkten. Van de €21 miljard aan voedingsmiddelen die in de super verkocht wordt, is 3% biologisch. Van alle voedingsmiddelen die verkocht worden, valt 14% onder een ander duurzaamheidslabel. Dat betekent dat de verkoop van duurzame producten de laatste jaren sneller is gegroeid dan de verkoop van biologische producten.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
droeftoeter 9 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10882388/biologische-sector-groeit-ook-in-2018-gestaag-door]Biologische sector groeit ook in 2018 gestaag door[/url]
Wat een foto bij dat artikel.
Ik vraag me nou af, of dat branden met zoveel gas wel milieu vriendelijk is. En hoeveel insecten worden er niet gedood door dit hellevuur.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden