Shutterstock

Nieuws Beyond Meat

Amerikaanse vegaburger naar Nederland

29 Mei 2019 - Jeannet Pennings

Het Amerikaanse bedrijf Beyond Meat gaat als producent zijn entree maken in Nederland. In Zoeterwoude (Zuid-Holland) wordt momenteel een productielocatie gebouwd van waaruit de vleesloze burgers hun weg moeten vinden naar de Europese markt en het Midden-Oosten.

Het is de eerste productielocatie van Beyond Meat in Europa. Het doel is om sneller te groeien buiten de Verenigde Staten, meldt het Financieele Dagblad. De nieuwe productielocatie, die in het eerste kwartaal van 2020 gereed moet zijn, wordt gebouwd en gefinancierd door Zandbergen World's Finest Meat. Dit bedrijf verkoopt de Beyond Burger sinds 2018 in een groot deel van Europa.

Beursdebuut
Beyond Meat hoort (samen met Impossible Foods) tot 's werelds grootste producenten van plantaardige producten ter vervanging van vlees. Het bedrijf, dat naast deze vegetarische burgers ook vegaworst en vegagehakt op de markt brengt, noteerde over 2018 een omzet van circa $90 miljoen. Begin mei maakte Beyond Meat hun beursdebuut op Wall Street, met een koers die direct 160% omhoog schoot.

De producten van Beyond Meat zijn momenteel te koop in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Italië. In Nederland liggen ze sinds kort bij Albert Heijn in het schap. Volgens Seth Goldman, de CEO van het bedrijf, worden ze bovendien in 'tientallen' restaurants in Europa geserveerd. 

Nederlandse concurrentie
De grootste concurrent van Beyond Meat op de Nederlandse markt is De Vegetarische Slager, dat sinds december 2018 onderdeel is van Unilever. Dat bedrijf heeft de ambitie de grootste slager ter wereld te worden en er zijn eveneens plannen om veganistische melk op de markt te brengen. De plantaardige producten van De Vegetarische Slager zijn nu bij ruim 4.000 verkooppunten in 17 landen verkrijgbaar. De omzet lag afgelopen jaar naar verluidt op €25 miljoen. 

De markt voor vegetarische producten groeit hard. Een recent rapport van ABN Amro meldt dat de afgelopen 5 jaar sprake was van een gemiddelde groei van jaarlijks 4%, maar dat zowel in 2019 als 2020 een marktgroei van 10% verwacht wordt. In 2018 werd in supermarkten in totaal €97,6 miljoen uitgegeven aan vleesvervangers.

10% van vleesconsumptie
Analisten van de Britse bank Barclays voorspellen dat de mondiale markt voor vleesvervangers in de komende 10 jaar stijgt naar een omvang van $140 miljard. Dat komt neer op circa 10% van de wereldwijde vleesconsumptie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden