Shutterstock

Nieuws Zuivel

Vegetarische Slager broedt op koeloze melk

9 April 2019 - 8 reacties

Jaap Korteweg, de oprichter van de Vegetarische Slager, loopt nog steeds met het idee om veganistische melk op de markt brengen.

In een interview, dat Korteweg recent had met overnameplatform Brookz, spreekt hij de ambitie uit om een veganistische melkboer te worden. De oprichter broedt al langer op het plan om koeloze melk te ontwikkelen, want eind 2017 zei hij tegen de Volkskrant dat hij het een uitdaging vindt om melk van gras te ontwikkelen.

Geringe kans
De realisatie van het idee lijkt echter nog ver weg, want Korteweg geeft zichzelf 1% kans dat dit idee ten uitvoer kan worden gebracht. Wel zegt hij dat anderen zijn kansen groter schatten, gezien hij de Vegetarische Slager ook tot een succes heeft weten te maken. Eind vorig jaar werd bekend dat de Vegetarische Slager voor een onbekend bedrag is overgenomen door Unilever.

Nieuw is het idee van Korteweg niet, want in de Verenigde Staten zit al een bedrijf dat 'kunstmelk' heeft ontwikkeld op basis van genetisch gemanipuleerde gist.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
Fortissimo 9 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10882011/vegetarische-slager-broedt-op-koeloze-melk]Vegetarische Slager broedt op koeloze melk[/url]
Heerlijk. Ik zit nu al te wachten op al die gekunstelde troep. Denk eerder dat Jaap ontdekt heeft dat hij door interessant doen gemakkelijk durfinvesteerders kan lokken. Zal het kunstje nog wel een keer willen doen wat hij onder auspicieen van zijn ex met de vegetarische slager heeft uitgehaald.
Henk 9 April 2019
Nog nooit winst gemaakt met zijn vegetarische slagerij, komt overal ook als slechtste uit de smaaktests. En knetter duur. Unilever heeft een kat in de zak gekocht, zeker als je een prutje van bonen, linzen, water met wat soja en zout, geen worst meer mag noemen.
Abonnee
peter 9 April 2019
koeloze melk?????? Heet het dan nog melk, misschien eerst daar eens over discussiëren! Maar goed, koeloze melk produceert een geit, schaap, varken, paard enz al veel langer. Ik denk dat deze melk van een ezel gaat komen!
Abonnee
Jan 9 April 2019
Heeft het op tijd verkocht, kansloze handel.
Maar Jaap is de slimste van allemaal dat moet ik hem toegeven.
marcel 12 April 2019
Beetje negatieve reacties hierboven, zijn de heren wel op de hoogte van Alpro soja melk. Een waar succesnummer uit het belgische, en nee werk er niet en drink het ook niet maar er is wel degelijk een markt voor die alternatieve producten.
Wim 21 April 2019
De realiteit is dat de markt voor niet-dierlijke alternatieven voor voorheen meestal dierlijke producten erg snel aan het groeien is. Je kan daar tevreden of ontevreden met zijn, maar het zonder meer als kansloos afserveren lijkt meer voor te komen over wat men graag wilt dan wat de realiteit van de markt is.

Wat de 'gekunstelde troep' betreft. Is het zo natuurlijk om door sterke selectie gecreëerde koeienrassen met kunstmatige inseminatie geregeld drachtig te maken, de jongen erg snel van de moeders te scheiden zodat men de moedermelk kunstmatig kan aftappen om eerst gekoeld en daarna (meestal na een warmtebehandeling) in brik-verpakkingen in grootwarenhuizen aan de markt te brengen.
Wat is daar niet 'gekunsteld' aan?
Frans 21 April 2019
Met Wim eens dat gewone melk niet meer verkocht wordt. De fabriek trekt alles uit elkaar en verkoopt het in industriële afgeleiden. Het chemische vegavoer hoef ik echter ook niet. Dan toch maar een pak 'melk'.
bas 27 April 2019
Allemaal aan de gemanipuleerde soja dus.
Abonnee
Xandur 29 April 2019
Dit witte goedje blijkt nog aardig complex te zijn:
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.9b00204
Alle componenten geidentificeerd (2355 tot op heden):
http://www.mcdb.ca/

Succes Jaap, zal wel een slapper aftreksel worden

P.S. die boeren moeen ook nauwkeuriger zijn zo te zien zit oa tetracycline in de melk aldus database
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief