Shutterstock

Nieuws Brexit

'Brexit-geld gebruiken voor steun aan boeren'

1 Juli 2019 - Niels van der Boom

Jeremy Hunt is een kandidaat voor het leiderschap van de Conservatieve Partij en stelt zich eveneens kandidaat voor de functie van premier van het Verenigd Koninkrijk. Hij laat in de Britse media weten dat als het aan hem ligt, er £6 miljard uit de oorlogskas wordt onttrokken om de land- en tuinbouw te steunen.

Volgens Hunt is de steun vergelijkbaar met die aan banken gedurende de financiële crisis. "Boeren en vissers gaan een onzekere tijd tegemoet. We moeten ze daarom financieel ondersteunen", zo liet hij in een toespraak weten. Zijn rivaal Boris Johnson spreekt inmiddels over loonsverhogingen voor werknemers in publieke sectoren.

Boeren sceptisch
Voor het 'no deal relief programme' is £6 miljard beschikbaar (zo'n €6,68 miljard). Hoe dit binnen de 2 sectoren (landbouw en tuinbouw) verdeeld moet worden, meldt hij niet. Dat maakt dat veel Britse boeren sceptisch zijn over de belofte. Hunt zegt dat het bedrag de hoge importtarieven compenseert. Daarmee is de regeling ongeveer gelijk aan die van de Amerikaanse president Donald Trump voor 'zijn' boeren in de Verenigde Staten.

Daarbij wil Hunt een 'no deal committee' oprichten. Die moet de overheid klaarstomen voor het vertrek uit de Europese Unie op 31 oktober. Die taak neemt hij naar eigen zeggen niet graag op zich, maar moet wel gebeuren. Ook wil hij in gesprek met de Europese Unie over de tarieven op de producten die het Verenigd Koninkrijk exporteert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden