Shutterstock

Nieuws Grondprijzen

Belgische grondprijs daalt voor het eerst in 5 jaar tijd

30 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness

De prijs voor landbouwgrond in België heeft in het eerste half jaar van 2019 een daling laten zien. Dit is opvallend, gezien de grondprijs in de 5 jaar daarvoor ieder jaar een stijging toonde. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Volgens de organisatie is overigens het nog te vroeg om te spreken van een echte trendbreuk.

De prijs voor landbouwgrond komt in het eerste halfjaar van 2019 uit op €44.696 per hectare, wat 3,9% lager is dan in het eerste halfjaar van 2018. Dat is opvallend, omdat de grondprijs sinds 2014 in de lift zat en in 5 jaar tijd met 22,9% is gestegen. "Als rekening wordt gehouden met een inflatie van 8,2%, dan bedraagt de reële prijsstijging 14,2%", zo meldt het rapport. Of het om een echte trendbreuk gaat, is nog onzeker. Bart van Opstal, de woordvoerder van Notaris.be, meldt dat dit tijdsbestek te kort is om definitieve conclusies te trekken.

De hervorming van het pachtdecreet in het Waalse gewest, dat 1 januari 2020 van kracht wordt, heeft mogelijk een prijsdrukkend effect gehad op de prijs. Ook de lage rente en onzekere toekomst van de landbouwsector zijn mogelijke verklaringen van de prijsdaling.

Grote verschillen
In de eerste 6 maanden van het jaar daalde zowel de prijs in Vlaanderen (-3,1%) als in Wallonië (-1%). In 3 van de 5 Vlaamse provincies lag de prijs voor landbouwgrond in deze genoemde periode hoger dan het landelijk gemiddelde. In West-Vlaanderen was 1 hectare gemiddeld 35% duurder, in Oost-Vlaanderen 27% en in Antwerpen 25%. Overigens is de ontwikkeling van de grondprijs binnen deze provincies zeer wisselend; in Antwerpen daalde de grondprijs de afgelopen 5 jaar met 12,9%, terwijl de prijs in Oost-Vlaanderen juist met 11,3% steeg.

West-Vlaanderen blijft de duurste provincie van het land en schrijft een grondprijs van €60.443 per hectare (-6,6%). In de provincie Limburg ging de gemiddelde prijs met -4,6% omlaag tot €43.171 per hectare. Die daling is een correctie op de forse prijsstijging in 2018. De prijs in deze provincie lag wel boven het niveau in Vlaams-Brabant, waar een prijs van €42.600 het gemiddelde is.

Perceelgrootte
De landbouwgronden zijn in de regio rondom Wallonië gemiddeld groter dan in Vlaanderen, met een gemiddeld grondoppervlak van meer dan 1,3 hectare. In Vlaanderen zijn de percelen veelal kleiner dan 1 hectare, met uitzondering van West-Vlaanderen. In die provincie is 1 perceel namelijk gemiddeld groter dan 1,8 hectare.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden