Shutterstock

Nieuws Japan

Vergrijzing veroorzaakt krimp Japanse landbouw

15 Augustus 2019 - Jeannet Pennings - 1 reactie

Het aantal landbouwbedrijven in Japan is in de afgelopen 10 jaar nog niet eerder zo laag geweest. De teller komt niet meer boven de 1,2 miljoen uit. Een groot tekort aan arbeidskrachten en vergrijzing vormen de grootste problemen in het land.

Het totale aantal agrarische bedrijven in Japan ligt momenteel op circa 1.188.800, een daling van 2,6% ten opzichte van 1 jaar eerder. In 10 jaar tijd is het aantal met 30% gedaald. Dat meldt The Japan Agri News op basis van gegevens die het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij heeft vrijgegeven.

Meer dan 90% van de landbouwproductie in Japan betreft kleinschalige familiebedrijven. Dit aantal daalde met 2,7% tot 1.152.800 bedrijven. Deze cijfers onderstrepen het tekort aan arbeidskrachten en de vergrijzende bevolking. Ook het areaal van de grootschalige bedrijven neemt af en kan daardoor de krimp van de kleinere bedrijven niet opvangen. Het totale landbouwareaal is afgelopen jaar ongeveer 60.000 hectare gekrompen tot 3,53 miljoen hectare.

Bijna helft is ouder dan 70
Vooralsnog lijkt de bodem niet bereikt als het gaat om het tekort aan de arbeidskrachten en de vergrijzing. Het aantal boeren dat 70 jaar of ouder is, ligt op 590.100. Dat is maar liefst 42% van het totale aantal. Slechts 147.800 boeren zijn jonger dan 49 jaar en dat aantal daalt jaarlijks met 2,9%. 

Het aantal permanent ingehuurde werknemers op de Japanse bedrijven ligt op is 236.100 en daalt licht. Deze leeftijd van de werknemers varieert van 20 tot ruim 70 jaar, waarbij er geen significante leeftijdsverschillen zijn tussen de leeftijdsgroepen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Allee 15 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10883662/vergrijzing-veroorzaakt-krimp-japanse-landbouw]Vergrijzing veroorzaakt krimp Japanse landbouw[/url]
Exact hetzelfde staat Europa ook te wachten.
Oorzaak is simpel..... geen waardering ...... langjarige rendementen zijn belachelijk laag en de risico's te groot. Op zich zijn er opvolgers genoeg maar ik geef ze groot gelijk dat ze wat anders gaan doen waar meer waardering voor is en beter word beloont.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden