Landbouwareaal

BB TV Cor Pierik

Snelle opmars van 50-bunder-boeren

De 50-bunder-boeren maken een opmars in de melkveehouderij. Inmiddels gaat het om meer dan de helft van de melkveehouders. Welke trends zijn er nog meer qua areaal landbouwgrond en specifieke teelten? Cor Pierik, hoofdlandbouw bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), vertelt er meer over.
21 Maart 2022
akkerbouw spuiten gewasbescherming Polen

Achtergrond Polen

Polen: Land van kleine boeren en hoge subsidie

Het Poolse overheidsstatistiekbureau GUS heeft nieuwe cijfers gepubliceerd over de ontwikkeling van de landbouwsector in 10 jaar tijd. Die tonen aan dat Polen nog altijd een landbouwland is met enorme potentie. Landbouwbedrijven met minder dan 5 hectare domineren er nog steeds de helft van het landschap, al gaat de professionalisering razendsnel.
24 Oktober 2020
graanoogst tarweoogst graan - agri

Inside Granen & Grondstof

Duitse boeren oogsten 10 procent minder graan

Akkerbouwers in Duitsland oogsten dit jaar naar verwachting minder graan en juist meer koolzaad dan vorig jaar, zo blijkt uit de eerste schatting van het Duitse statistiekbureau Destatis. Ook tonen de cijfers aan dat het landbouwareaal in Duitsland een stijging van 0,5% neerzet.
10 Augustus 2020
koeien Japan

Nieuws Japan

Vergrijzing veroorzaakt krimp Japanse landbouw

Het aantal landbouwbedrijven in Japan is in de afgelopen 10 jaar nog niet eerder zo laag geweest. De teller komt niet meer boven de 1,2 miljoen uit. Een groot tekort aan arbeidskrachten en vergrijzing vormen de grootste problemen in het land.
15 Augustus 2019
akkerbouw grond

Interview Alfred Jansen

'Areaal agrarische grond mag niet dalen'

We lopen in Nederland het gevaar dat er te weinig landbouwgrond overblijft. Als het areaal niet wordt beschermd, dan zal de hele landbouwketen daar de dupe van worden. Het inpolderen van het Markermeer, als compensatie van de afname in het landbouwareaal, is volgens Alfred Jansen dan ook een goede optie.
8 Mei 2019
grond gras grasland

Nieuws Grond

Landbouwareaal krimpt in alle provincies

Het landbouwareaal neemt in alle Nederlandse provincies af, vooral nieuwe bebouwing gaat ten koste van landbouwgrond. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over het gebruik van de publieke ruimte tussen 1996 en 2015.
13 Maart 2019

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox