Shutterstock

Nieuws Beef Plan

Ierse slachterijen komen veehouders tegemoet

19 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

Ierse slachterijen, verenigd in Meat Industry Ireland (MII), zijn de protesterende boeren afgelopen weekend op een eerste thema tegemoetgekomen. De organisatie schrijft namelijk dat er contracten moeten worden afgesloten met de veehouders en dat het vee vooraf gewogen moet worden als de boer daarom vraagt.

De belangenbehartiger stelt echter wel dat iedere fabriek zelf mag weten wanneer de weging wordt ingevoerd, afhankelijk van de operationele en logistieke overwegingen. Uiteindelijk moet deze weging ervoor zorgen dat de veehouders in Ierland kunnen zien wat het bruikbare percentage (KO-percentage) is geweest.

Contracten sluiten
De MII meldt tevens dat de vleesverwerkers een contract/overeenkomst moeten afsluiten met veehouders. Daarin staat bijvoorbeeld wanneer de verkoop plaatsvindt en wat de overeengekomen prijs is. In het verleden werd veel handel gedaan aan de hand van mondelinge afspraken, maar die werden vervolgens niet altijd nagekomen. De exacte invulling van het contract wordt bepaald door de fabriek, en kan dus per verwerker verschillen.

De Ierse veehouders protesteren inmiddels al ruim 2 weken voor betere afspraken in de vleessector. Dit zijn de eerste tegemoetkomingen vanuit de sector.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden